5 étel, amit meg kell kóstolnod, ha Belgiumba mész

Írta: ,

Belgium nem csak nyelvileg és etnikailag színes ország, talán sehol másütt nem él annyi diplomata egy négyzetméteren, mint Brüsszelben. A Belga Királyság azonban nem csak sokszínűségéről, meg a Pisilő kisfiú szobráról híres - aki a gasztronómia érkezik, az sem fog csalódni.

1/5 Flamand pörkölt

Belgium egyik nemzeti étele a flamand pörkölt, vagyis carbonnade, amit jellemzően marhahúsból készítenek.

A magyaros pörkölttel ellentétben ebbe nem kerül paprika, a húskockákat azonban sütés előtt egy kis lisztbe forgatják, ami aztán szép kérget képez rajtuk.

Főzés közben a pörköltet babérlevéllel, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítik, és egy kis sört is öntenek hozzá, mielőtt sűrűre és barnára főzik.

A szaftos pörkölthöz köretként általában tésztát vagy krumplipürét adnak, de hagyományosan mustárral megkent pirítós jár hozzá, amit aztán a hagymás szaftba lehet mártogatni.

2/5 Belga waffel

Szinte az egész világon ezen a néven ismerik, de nálunk valamiért a gofri név terjedt el.

Akárhogy is, a habkönnyű, lágy, mégis ropogós, frissen kisült tészta a belgák egyik kedvenc finomsága, és persze a világ más országaiban is szeretik.

A hagyományos waffel azonban mégis itt készül, és gyümölccsel, vajjal előszeretettel fogyasztják édes, illatos reggelire is a helyiek.

A feljegyzések szerint egyébként waffel vagy gofri - a többfajta elnevezés valószínűleg arra vezethető vissza, hogy maga Belgium is egy többnyelvű ország - már a 12. században is létezett, akkor még a korban egzotikusnak számító fűzerekkel, fahéjjal, narancshéjjal, kardamommal ízesítették.

A fáma szerint a tészta ekkori formája egész Európában népszerű volt, de az élesztőt a sörgyártásban amúgy is otthonosan mozgó belgák tették bele - így született meg a mai formája.

3/5 Belga sült krumpli

A tengeren túlról érkezők leesett állal figyelik, hogy a belgák majonézt adnak a sült krumpli mellé, és bár nekünk ez talán annyira nem szokatlan dolog, ha Belgiumban jársz, mégis érdemes egy esélyt adni a helyi sült krumplinak, amit nagy odaadással készítenek, mindig frissen és illatosan, ropogósan tálalják.


Érdekességek a sült krumpliról és a chips-ről, amit mindenkinek tudnia kell


Az utcán kapható sült krumplit sokszor egy papírból tekert tölcsérben kapod meg, nyakon öntve fűszeres vagy hagyományos majonézzel, és egy kis műanyag villával, így akár sétálgatás közben is falatozhatsz a forró finomságból.

A rozmaringos-majonézes változatot mindenképpen érdemes kipróbálni!

4/5 Belga csokoládé

A belga csokoládé szintén messze földön híres, és elsősorban a kézzel készített, falatnyi kis bonbonok és trüffelek terjedtek el a köztudatban.

Ennek megfelelően sokan nyitják meg a saját kis boltocskájukat, ahol a helyiek és a turisták válogathatnak a különlegesebbnél különlegesebb csokoládék között.

A valódi belga trüffel a legjobb minőségű étcsokoládéból készül, a benne lévő töltelék pedig étcsokoládé és tejszín, esetleg vaj keveréke.

Az alapreceptet persze aztán azzal lehet ízesíteni, amivel csak a készítő szeretné. Érdemes nem csak a nagy boltokban, hanem a kisebb helyi manufaktúrákban is szétnézni.

Ezek nem feltétlenül olcsóbbak, de egy kis szerencsével valóban helyi ízeket, és a legjobb minőségű csokoládékat kóstolgathatod itt.

5/5 Stoemp

A stoemp, vagy flamand zöldséges burgonyapüré szintén népszerű fogás a belgák körében, gyakran tálalják valamilyen húsétellel, például kolbásszal is, de önmagában is érdemes megkóstolni, mert gazdag, krémes finomság.

Alapvetően egy krumplipüréről van szó, amibe kerülhet szalonna, tejszín, de más zöldségek is.

Sokféle változatban készítik, és az elnevezésből gyakran lehet arra is következtetni, hogy az adott ételbe milyen zöldség került még.

A stoempet egyébként nem csak a belgák, a hollandok is előszeretettel fogyasztják, neked is érdemes megkóstolni. Finom, belga sörrel leöblítve a legfinomabb!