5 dolog, amit tudnod kell, ha ezekbe az országokba utazol

Írta: ,

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Tartsd szem előtt ezt a bölcs gondolatot utazásaid során is! Egy-egy általunk ártalmatlannak tartott gesztus teljesen mást jelenthet a különböző kultúrákban. Míg egyes országokban illetlenség borravalót adni, addig máshol kifejezetten elvárt. Íme néhány érdekes külföldi szokás, melyet érdemes betartanod, ha nem akarsz kellemetlen helyzetbe kerülni!

Franciaország Kép forrása: bloglovin.com

1/5 Franciaország

Sose felejts el köszönni, ha valakit megszólítasz, legyen az akár az eladó a boltban, egy idegen ember az utcán, vagy a pincér az étteremben! A varázsszó minden esetben a „Bonjour”. Tanulj meg néhány alapkifejezést franciául! A franciák nagyra értékelik az ilyesmit, ennek hatására ők is másképp viszonyulnak majd hozzád. Nem azért, mert nem beszélnek más nyelvet, de gyakran kategorikusan visszautasítják az angolt, főleg akkor, ha még csak erőfeszítéseket sem teszel azért, hogy az anyanyelvükön szólj hozzájuk.

Míg a férfiak esetében a megszólításnál használd a Monsieur, azaz uram kifejezést, addig a nőknél a Madame vagy Mademoiselle az elvárt megszólítási forma. Régióktól függően eltérő lehet, hányszor puszilják egymást arcon az emberek az üdvözlés során. Északon négyet, délkeleten hármat, délnyugaton pedig két puszit szokás adni, de a korzikaiak egy része például öt puszival köszön ismerőseinek.

Japán Kép forrása: fernwehosophy.com

2/5 Japán

A japán szállodákban és éttermekben a személyzet sértésnek veszi a borravalót, ezért jobb, ha elkerülöd!

A legtöbb ázsiai kultúrában, beleértve Japánt, Vietnámot, Indiát és Szingapúrt is, mélyen gyökerező hagyománya van a cipő levételének, mielőtt belépünk valakinek a lakásába vagy egy beltéri helyiségbe.

Ilyenkor a vendéglátók általában papuccsal kínálják a vendégeiket. Fontos azonban, hogy még papucsban sem lehet rálépni a tatamival borított padlóra, csakis mezítláb vagy zokniban!

Ha Japánba látogatsz, tájékozódj körültekintően a testbeszédet illetően, a helyiek ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek a nonverbális kommunikációra. Tartózkodj a hosszan tartó szemkontaktustól, illetve az érintésektől, ha helyiekkel találkozol, és lehetőleg ne ölelkezz vagy csókolózz nyilvánosan!

Németország Kép forrása: gutenblogyall.com

3/5 Németország

A testbeszédnek látszólag Németországban is erőteljes hatalma van. Ha tehát németekkel találkozol, ügyelj arra, hogy sose beszélgess zsebre tett kézzel, mert nagy udvariatlanságnak számít.

Ha közös étkezésről van szó, fontos, hogy a kezeid az asztalon legyenek, ahelyett, hogy az öledben pihentetnéd őket! Beszélgetés közben soha ne irányítsd az ujjad a fejed felé, ezzel ugyanis azt az üzeneted közvetíted a másik felé, hogy őrültnek tartod!

Még véletlenül se kívánj boldog születésnapot valakinek egy nappal a születésnapja előtt, mert Németországban ezt a helyiek rossz jelnek tekintik!

4/5 Norvégia

A norvég embereket alapvetően optimizmus és nyitottság jellemzi. Nem stresszelik túl az életet, elfogadóak, és a bizalom alapvető náluk.

Ebből kiindulva talán nem meglepő, hogy a dudálás itt rendkívül udvariatlannak számít – csakis vészhelyzet esetén alkalmazzák ezt a jelzést. Ugyanez igaz az alkudozásra is, kivéve, ha az áru sérült, vagy a norvég árakhoz képest túlárazott.

Borravalót nem szokás adni, az árak ugyanis tartalmazzák a kiszolgálás díját is. A norvégok nem igazán adnak a formalitásokra, kivéve talán, ha a királyról van szó.

Máskülönben a társalgás informális alapokon nyugszik, nem igazán tesznek különbséget az egyes társadalmi csoportok között.

Anglia Kép forrása: 500px.com, Josep Olivé

5/5 Anglia

Az angolok a norvégokkal ellentétben igencsak adnak a formalitásokra és a társadalmi illemszabályokra. A sorban állás például szent dolog, éppen ezért sose próbálj meg tolakodni, a helyiek ezt nagyon rossz szemmel nézik, legyen szó akár az üzletről vagy a buszmegállókról.

A társalgás során idegenek esetében nem érdemes túl közvetlen kérdésekkel nyitni, az angoloknál külön szabályrendszer van a „small talk”-ra, vagyis csevegésre. Az angol beszélgetés alapeleme az időjárás, általában érdemes ezzel kezdeni a csevegést.

Kerüld a direkt kérdéseket, próbálj mindig udvarias lenni, és sose kérdezz rá arra, hogy valaki mennyit keres! Ez utóbbi itt tabu témának számít.