5 dolog, amit tudnod kell, ha ezekbe az országokba utazol

Póta Szilvia
Írta: ,
5 dolog, amit tudnod kell, ha ezekbe az országokba utazol

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Tartsd szem előtt ezt a bölcs gondolatot utazásaid során is! Egy-egy általunk ártalmatlannak tartott gesztus teljesen mást jelenthet a különböző kultúrákban. Míg egyes országokban illetlenség borravalót adni, addig máshol kifejezetten elvárt. Íme néhány érdekes külföldi szokás, melyet érdemes betartanod, ha nem akarsz kellemetlen helyzetbe kerülni!

Franciaország Kép forrása: bloglovin.com

Sose felejts el köszönni, ha valakit megszólítasz, legyen az akár az eladó a boltban, egy idegen ember az utcán, vagy a pincér az étteremben! A varázsszó minden esetben a „Bonjour”. Tanulj meg néhány alapkifejezést franciául! A franciák nagyra értékelik az ilyesmit, ennek hatására ők is másképp viszonyulnak majd hozzád. Nem azért, mert nem beszélnek más nyelvet, de gyakran kategorikusan visszautasítják az angolt, főleg akkor, ha még csak erőfeszítéseket sem teszel azért, hogy az anyanyelvükön szólj hozzájuk.

Míg a férfiak esetében a megszólításnál használd a Monsieur, azaz uram kifejezést, addig a nőknél a Madame vagy Mademoiselle az elvárt megszólítási forma. Régióktól függően eltérő lehet, hányszor puszilják egymást arcon az emberek az üdvözlés során. Északon négyet, délkeleten hármat, délnyugaton pedig két puszit szokás adni, de a korzikaiak egy része például öt puszival köszön ismerőseinek.

Japán Kép forrása: fernwehosophy.com

A japán szállodákban és éttermekben a személyzet sértésnek veszi a borravalót, ezért jobb, ha elkerülöd!

A legtöbb ázsiai kultúrában, beleértve Japánt, Vietnámot, Indiát és Szingapúrt is, mélyen gyökerező hagyománya van a cipő levételének, mielőtt belépünk valakinek a lakásába vagy egy beltéri helyiségbe.

Ilyenkor a vendéglátók általában papuccsal kínálják a vendégeiket. Fontos azonban, hogy még papucsban sem lehet rálépni a tatamival borított padlóra, csakis mezítláb vagy zokniban!

Ha Japánba látogatsz, tájékozódj körültekintően a testbeszédet illetően, a helyiek ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek a nonverbális kommunikációra. Tartózkodj a hosszan tartó szemkontaktustól, illetve az érintésektől, ha helyiekkel találkozol, és lehetőleg ne ölelkezz vagy csókolózz nyilvánosan!

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv