4 gyönyörű sziget az óceán közepén, ahol még mindig a természet az úr

Zabolai Margit
Írta: ,

Milyen jó lenne néha elszökni egy kicsit a rohanó világ elől, és egy csendes, nyugodt helyen élvezni a természet közelségét, távol a világ zajától. Ezeken a szigeteken, noha nem lakatlanok, és a turisták számára sem elérhetetlenek, mégis még érezni, hogy a természet az úr. Nézd meg a fényképeket, és még az is lehet, hogy rátalálsz álmaid úti céljára!

Galápagos-szigetek

A Galápagos valójában nem egyetlen szigetet, hanem egy 13 nagyobb, és 6 kisebb szigetből álló szigetcsoportot takar, az azonban közös bennük, hogy a világon egyedülálló környezetet és élővilágot találsz itt.

Az Ecuadorhoz tartozó szigetek az Egyenlítő környékén helyezkednek el, így éghajlatukra nem lehet panasz, karácsony idején is forróság uralkodik a napfényes, ragyogó szigeteken. A Galápagoson rengeteg olyan faj él, amelyek csak itt találhatóak meg, hiszen az óceán elhatárolta őket a világ többi részétől. A legenda szerint az itteni földipintyek tanulmányozása járult hozzá ahhoz is, hogy Charles Darwin megalkotta az evolúcióelméletet.

A sziget leghíresebb lakói talán mégsem a pintyek, hanem a galápagosi óriásteknősök, amelyet nem véletlenül neveznek elefántteknősnek is.

A hatalmas állatok testtömege a hihetetlen, 400 kilogrammos súlyt is elérheti, testhosszuk pedig akár 180 centiméter is lehet.

Sajnos ezeket az állatokat is fenyegeti a kihalás veszélye, számos alfajuk mára teljesen el is tűnt, de a helyiek mindent megtesznek a különleges állatok megmentéséért.

A békés óriások egyébként kizárólag növényeket esznek, átlag sebességük pedig 0,25 kilométer per óra. Igaz, nincs is okuk a rohanásra: a valaha ismert legnagyobb óriásteknős, Harriett, 2006-ban, 175 éves korában szenderült végső nyugalomra.

Ko Samui

Ko Samui a Samui-szigetek része, az egyik legnagyobbja a 80 szigetből álló csoportnak. Ha csak annyit mondunk, Thaiföld, akkor már sejtheted, milyen egzotikus élővilág és környezet vár Ko Samui területén, de mindez még nem lenne elég ahhoz, hogy a szigetet a világ egyik legszebbjeként tartsák számon.

Noha mára a turizmus jelenti a legfőbb bevételét, mégis érezhető a természet közelsége és nyugalma: kókuszpálmás, homokos tengerpartjai olyanok, akár egy életre kelt plakát. Noha a strandok jól kiépítettek, és szörfözésre, csónakbérlésre, egyéb turista programokra is van lehetőség, a szigeten nem nehéz csendes, természet uralta helyeket sem találni.

Szinte hihetetlen az, ahogyan a természet nyugalma és a turisták zsizsegése összetalálkozik a szigeten, ahol a helyiek házai között nem nehéz egy gyorsétterem lánc boltjára, vagy bármelyik nagyobb amerikai márkára ráakadni, de kicsit bentebb sétálva sziklás vízesésekkel, vagy pálmaleveleket szállító elefántokkal találkozhatsz.

A szigeten a legalacsonyabb átlagos minimum hőmérsékletet egyébként decemberben mérik, a hőmérő higanyszála azonban ekkor sem süllyed 24 fok alá, a legmelegebb pedig áprilisban van, ekkor az átlagos maximum hőmérséklet 32,6 fok.

Kanári-szigetek

Természetesen nem maradhat ki egy ilyen felsorolásból a Kanári-szigetek sem, Spanyolország legdélebbi autonóm közössége sem. A szigetek összterülete körülbelül 7500 négyzetkilométer, de ha az eredeti, valódi élővilágra vagy kíváncsi, akkor a La Gomera nevű szigetet kell felkeresned, ahol máig megmaradt a szigetekre eredetileg jellemző kanári babérlombú erdő.

Az itt található nbemzeti park, a Garayonai Nemzeti Park a világörökség része. Sajnos a helyi állatvilágot is több szigeten teljesen kiirtották már, így eltűnt például a szigetek egyik legfőbb jellegzetessége, az óriásgyík is. A nemzeti parkban azonban még mindig érezni a természet hatalmát.

A számtalan forrás és patak buja növényvilágot táplál, és az itt élő állatfajoknak is közel a fele endemikus, azaz csak ezen a területen terjedt el.

A tudósok egyébként azt mondják, hogy olyan, mintha megállt volna ezen a szigeten az idő, a növényvilág nagyjából a jégkorszak előtti Dél-Európa növényvilágával egyezik meg, tehát ha ide látogatsz, az olyan, mintha sétát tennél a múltban, és meglesnéd, milyen is volt a természet a modern társadalmak megjelenése előtt.

Palawan

A Fülöp-szigetekhez tartozó Palawan lakossága körülbelül 1 millió főre tehető, és bár a föld körülbelül 30%-át megművelik, a fennmaradó területeken érezni a természet hatalmát. Itt található a világ leghosszabb, föld alatti és hajózható folyója, mely barlangokon visz keresztül, út közben egyszerre mesés és hátborzongató cseppköveket csodálhatsz meg.

A Coron-öböl mészkőszirtekkel körülvett hét tava láttán szintén elakad a lélegzete bárkinek, aki ide látogat. Palawan mégis talán a könnyűbúvárok körében a legnépszerűbb, hiszen partjai mentén számos háborítatlan korallzátony várja a felfedezőket.

Galéria / 7 varázslatos sziget, amit egy lakás áráért megvehetsz
7 varázslatos sziget, amit egy lakás áráért megvehetsz Megnézem
a galériát!