Zseniknek születtek: a 6 legjobb film női tudósokról

Bodnár Alexa
Írta: ,

Rengeteg nő futott be csodálatos karriert a tudományok világában is, és szerencsére filmalkotások is készültek, hogy emléket állítsanak a számukra. Összegyűjtöttünk néhányat azok közül a filmek közül, amelyek női tudósokról szólnak.

A számolás joga, 2016 Kép forrása: searchlock.com

A legújabb női tudósokról szóló film a számolás joga, amely három színes bőrű nőről szól, akik a NASA-nál dolgoztak kalkulátori pozícióban, tehát az ő segítségükkel tudták meghatározni a legfontosabb számokat az űrhajók építése és útja kapcsán.

A film bemutatja, hogy milyen kemény munka állt a háttérben, hogy embert küldhessenek az űrbe, és természetesen egyenjogúsági témákat is pedzeget.

Ha szívesen néznél egy valódi történeten alapuló filmet, igazán tehetséges nőkről, akkor A számolás jogát ne hagyd ki.

Gorillák a ködben, 1988 Kép forrása: orwelltoday.com

A 80-as évek végén készült egy csodálatos életrajzi dráma Dian Fossey antropológusnő életéről, aki Ruandában 18 évet töltött gorillák tanulmányozásával.

A tudósnő egyedülálló munkát végzett a kutatási területén, és a gorillák viselkedésének vizsgálatán túl erősen kampányolt az aktív természetvédelem mellett, egészen 1985-ben bekövetkezett tragikus haláláig.

A filmben Sigourney Weaver alakítja Fosseyt, aki a róla elnevezett alapítvány lelkes támogatója és tiszteletbeli elnöke is.