Zseniknek születtek: a 6 legjobb film női tudósokról

Írta: ,

Rengeteg nő futott be csodálatos karriert a tudományok világában is, és szerencsére filmalkotások is készültek, hogy emléket állítsanak a számukra. Összegyűjtöttünk néhányat azok közül a filmek közül, amelyek női tudósokról szólnak.

A számolás joga, 2016 Kép forrása: searchlock.com

1/6 A számolás joga, 2016

A legújabb női tudósokról szóló film a számolás joga, amely három színes bőrű nőről szól, akik a NASA-nál dolgoztak kalkulátori pozícióban, tehát az ő segítségükkel tudták meghatározni a legfontosabb számokat az űrhajók építése és útja kapcsán.

A film bemutatja, hogy milyen kemény munka állt a háttérben, hogy embert küldhessenek az űrbe, és természetesen egyenjogúsági témákat is pedzeget.

Ha szívesen néznél egy valódi történeten alapuló filmet, igazán tehetséges nőkről, akkor A számolás jogát ne hagyd ki.

Gorillák a ködben, 1988 Kép forrása: orwelltoday.com

2/6 Gorillák a ködben, 1988

A 80-as évek végén készült egy csodálatos életrajzi dráma Dian Fossey antropológusnő életéről, aki Ruandában 18 évet töltött gorillák tanulmányozásával.

A tudósnő egyedülálló munkát végzett a kutatási területén, és a gorillák viselkedésének vizsgálatán túl erősen kampányolt az aktív természetvédelem mellett, egészen 1985-ben bekövetkezett tragikus haláláig.

A filmben Sigourney Weaver alakítja Fosseyt, aki a róla elnevezett alapítvány lelkes támogatója és tiszteletbeli elnöke is.

Marie Curie, 2016 Kép forrása: imdb.com

3/6 Marie Curie, 2016

Tavaly készült el a legújabb film Marie Curie-ről is, aki az egyik legismertebb női tudós a világon: a film azt a témát járja körül, hogyan tudott érvényesülni egy nő a 20. században az erősen férfiak által uralt tudományos világban.

A fizikus és kémikus hölgynek nem csak munkássága ismert, hanem nagyon szilárd kapcsolata férjével, Pierrel is, ami szintén fontos eleme a filmnek.

Conceiving Ada, 1997 Kép forrása: amazon.com

4/6 Conceiving Ada, 1997

Inkább fantasy filmnek nevezhető az alkotás, amelyben Augusta Ada Byron, Lovelace bárónője is megjelenik, aki nem más, mint a világ első programozója.

Ada eredetileg matematikus és írónő volt, aki leírást készített a Charles Babbage által készített első mechanikus számítógéphez a 19. században.

A filmben a női főszereplő, aki maga is informatikus kommunikál Ada-val a múltból, egy érdekes program segítségével. Ha szereted a fantasyk világát, és eddig sejtésed sem volt arról, hogy a világ első programozója egy nő volt, mindenképpen ajánljuk neked ezt a filmet.

Jane Goodall utazása, 2010 Kép forrása: alpha1.suffolk.lib.ny.us

5/6 Jane Goodall utazása, 2010

Jane Goodall hasonló munkát végzett a csimpánzokkal, mint Dian Fossey a gorillákkal.

Az életéről készült egy dokumentumfilm, amelyben természetesen ő maga is szerepel.

Az antropológus, etológus és primatológus hölgy már több, mint 50 éve kutatja a csimpánzok viselkedését, szociális és családi életét.

Ha kíváncsi vagy csodálatos élettörténetére, akkor ezt a filmet ne hagyd ki.

Kapcsolat, 1997 Kép forrása: celebrityy.com

6/6 Kapcsolat, 1997

A Kapcsolat című film kicsit kilóg a sorból a lista többi eleméhez képest, hiszen ebben a filmben nem egy létező tudósnő jelenik meg, hanem egy Dr. Ellie Arroway briliáns kutató, aki a földön kívüli intelligencia keresésével foglalkozik.

Robert Zemeckis filmjében a női főszereplőt viszont egy létező tudosnő, Jill Tarter, aki a SETI azaz a földön kívüli intelligencia keresése kutatóközpont vezetője.

Ha megnéznél egy jó sci-fit egy női tudós főszereplésével, akkor ezt a filmet ajánljuk neked.