Hány éves vagy most? A következő zenét hallgatod a statisztikák szerint

Zabolai Margit
Írta: ,

Ha van valami, ami nem változik a világban, akkor az az, hogy az 50 év felettiek megkérdezik a 20 évesektől, hogy mégis hogy tudják ezt a szörnyű zajt zenének nevezni – ahogyan 20 éves korukban tőlük megkérdezték ezt az akkori 50-esek.

Az, hogy ki milyen zenét szeret, nagyon sok mindentől függ: kulturális, nevelési, sőt akár világnézeti, de műveltségi – főleg zenei műveltségi – tényezők is befolyásolják a dolgot, így persze elég nehéz lenne kijelenteni, hogy minden 70 éves klasszikus zenét és minden 16 éves Ariana Grande-t hallgat. A statisztikák azonban azért vannak, hogy a nagy átlagról beszéljenek, és ezek alapján van különbség abban, hogy a különböző évtizedekben járók általában milyen zenét tesznek a fülükbe a buszon.

A 20-as éveikben járók Kép forrása: unsplash

A statista.com szerint a legfiatalabb generáció körében elsősorban a pop és a rock zene volt népszerű 2017 júniusában: a popról a 16 és 24 év közöttiek 57, míg a 25 és 34 év közöttiek 54%-a nyilatkozott úgy, hogy kedveli, rock zenét a 16 és 24 év közöttiek 44, a 25-34 éves korosztály 46%-a hallgatott.

Szintén népszerű volt körükben a klasszikus rock, ám sokan meglepőnek találhatják, hogy az instrumentális zenéből is az egészen fiatal korosztály hallgat legtöbbet: míg a felmérésben részt vevő zenei stílusok közül ez volt a legkevésbé népszerű, a 16-24 éves korosztály 25%-a hallgat ilyen zenét, míg más korosztályokban 13-18%-ot érdekelt csak ez a stílus.

A 30-as éveikben járók Kép forrása: unsplash

A 30-as éveikben járók zenei érdeklődése tűnik a legváltozatosabbnak a statisztikák alapján, talán azért is, mert ők még nyitottak az új zenei irányzatokra, ugyanakkor a klasszikusabb stílusokat is értékelik.

Legnagyobb arányban klasszikus rockot hallgatnak: a 25-34 év közöttiek 49, a 35-44 év közöttiek 53%-a kedveli ezt a műfajt, de a rock (46 és 51%), valamint a pop zene (54 és 50%) is gyakran kerül náluk a lejátszóba, de az indie és az alternatív zenék kedvelésében és hallgatásában is alig maradnak el a fiatalabb generációtól.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv