5 világhírű magyar könyv, amit muszáj elolvasnod – Nem fogod megbánni

Zabolai Margit
Írta: , Frissítve:
5 világhírű magyar könyv, amit muszáj elolvasnod – Nem fogod megbánni

Január 22. a magyar kultúra napja – 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. E jeles alkalomból összegyűjtöttük 5 magyar író világhírűvé vált regényét, melyeket, ha még nem tetted, egyszer mindenképp olvass el. 

Füst Milán: A feleségem története Kép forrása: moly.hu

Füst Milán regényét az európai irodalomban is a kiemelkedő alkotások között tartják számon, holott egy kicsit talán nehezebben befogadható történetről van szó.

Az elbeszélő Störr kapitány, egy holland hajós, aki látszólag apró-cseprő ügyeit meséli el feleségével, Lizzy-vel kapcsolatban. A regény középpontjában a féltékenység áll, minden keserűségével, fájdalmával, és a néha abszurditásba torkolló elméleteivel, éppen úgy, ahogyan mi magunk is megéljük: kicsit szomorúan, kicsit nevetve, de ez a nevetés keserű ízt hagy a szájban. A könyv talán legfájdalmasabb igazsága, hogy mind magányra vagyunk ítélve, hiszen senki más gondolataival nem gondolkodhatunk, soha senkit nem ismerhetünk meg egészen. Igaz, erre nincs is szükség ahhoz, hogy összetartozzunk.

Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány

Az író P. Howard álnéven közölt regényéről a mai napig sokan vitatkoznak, vajon szépirodalmi alkotásnak tekinthető-e vagy sem.

A kérdést nyugodtan hagyjuk az irodalmárokra, mi inkább élvezzük azt a fergeteges stílust, fanyar iróniát és pazar szófordulatokat, melyekkel Rejtő karakterei megörvendeztetnek bennünket.

Van itt minden, ami egy jó történethez kell: szerepcsere, régi családi titkok, trónfosztás és szerelem, de legfőképpen humor, humor, és humor a könyv minden oldalán. Ha az a típus vagy, aki nem találja viccesnek az „alánevetős” sorozatokat, viszont élsz-halsz az abszurd humorért, Piszkos Fred és társai neked teremtődtek.