Tömegek rajonganak értük! Ezért sikeresek a vámpír történetek

Jankovics Anna
Írta: ,
Tömegek rajonganak értük! Ezért sikeresek a vámpír történetek

Amikor azt hiszed, hogy vége van a vámpírhistóriáknak, és már ismered minden tulajdonságát az összes ilyen, fantázia alkotta lénynek, felbukkan egy újabb könyv, történet, vagy egy furcsa lelet... most épp a következőt várjuk.

Erkölcsi értékek?

Ambivalens érzés arra gondolni, hogy egy vámpír önmegtartóztató. Mégis van ilyen, a pár éve lecsengett Alkonyat című filmben. Nem csak táplálkozási szokásait illetően volt visszafogott a férfi főszereplő, hanem önmegtartóztató életmódot is folytatott párkapcsolatában.

Többek között ez volt az, ami miatt annyira népszerű lett a film. A fiatalok igenis vágynak a tiszta érzelmekre, a romantikára és az élethosszig tartó érzelmi biztonságot adó kapcsolatokra.

Az örök élet titka?

Az ember, mióta világ a világ, az örök életről ábrándozik. Az örök élet és az örök fiatalság vizét a gyerekeknek szóló mesékben emlegetik, mint alternatívát, ami a felnőttek számára nem adja meg az örök életről való ábrándozás lehetőségét, mert hát a víz nem élő - viszont a vérnek sokkal több köze van az élethez.

A bicikliversenyzőknél volt szokás, hogy a verseny előtt saját, korábban levett vérükből származó transzfúziót kapnak, melynek hatására jobban teljesítettek a versenyen. A kozmetika is használja a vért, szépészeti beavatkozáshoz.

Az örök szerelem?

Mivel a vámpíros történeteknek legalább egy főhőse örök életre ítéltetett, fenn áll annak a lehetősége, hogy az ember alapú főhős iránti érzelmeire, személyére egész életében emlékszik - ezáltal a halandót, sosem feledik el, gondolati formában fennmarad.

Az pedig, hogy a nem vámpír főszereplő is halhatatlanná váljon, csak a szerelem által lehetséges, mely felül írja a létfenntartás ösztöneit. Ki ne akarna ilyen erős és hosszantartó szerelemet, annak a biztonságát élvezni?

A hihető történet?

Az írók olyan tulajdonságokkal ruházzák fel ezeket a misztikus lényeket, melyek az emberben is megtalálhatóak. Sőt, olyan mélységesek, igazak az érzelmeik, hogy olyan ember már nincs is.

Ezzel a húzással - a mély érzelmek utáni vágyakozás miatt - elérik az írók azt is, hogy ne csak bizonyos pontok alapján emberi, ezáltal hihető legyen a történet, amivel a valósághoz közelít, hanem az olvasó vágyjon megélni ezeket az érzelmeket. Ennek pedig más módja nincs, mint hogy végig olvassa a könyvet...

Hogyan alakult a vámpírok személyisége?

Míg a Lugosi által alakított vámpír denevér formájában repkedett és úgy riogatta a jónépet, a mai vámpírok csak tejfogukkal borzolják a kedélyeket.

Az állati vagy a szintetikus vér került előtérbe - nem az állatias életösztönök, hanem az emberi érzelmek uralják gondolataikat. Intelligenciájuk még a legintelligensebb emberét is felülmúlják, így ők lettek az intellektuális, titokzatos, magányos harcosok, akiknek motivációja a szerelem - ez pedig igencsak emberi tulajdonság.

Magyar vámpírtörténetek

Valójában sosem keletkeztek volna vámpírtörténetek, ha Vámbéry Ármin, magyar professzor nem meséli el Bram Stoker-nek Vlad Tepes legendáját. Mégis, a magyar irodalomban a legritkább esetben lehet találkozni vámpírtörténettel. Szécsi Noémi írt 2002-ben egy történetet, melynek címe Finnugor vámpír, és Benedek Szabolcsnak van ilyen témájú könyve, Vérgróf címmel.

A halált és rémségeket hozó szörnyek ideje lejárt, helyettük az élet, a szerelem felé forduló, megszelídült, humanista, egyben misztikus lények ideje következett. Vajon mi lesz a következő tulajdonság, amivel felruházzuk ezeket a riogatásra szánt szörnyeket?

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?