Teszteld: Mennyire vagy könyvrajongó? 5 ikonikus könyvborító, amit illik felismerni

Zabolai Margit
Írta: ,
Teszteld: Mennyire vagy könyvrajongó? 5 ikonikus könyvborító, amit illik felismerni

Kép forrása: Link Hoang/unsplash.com

Azt mondják, nem érdemes a könyvet a borítója alapján megítélni, de van, amikor a borító illusztrációja legalább olyan mestermű, mint a könyv tartalma. Az alábbi képek szinte összeforrtak a hozzájuk tartozó címekkel, és méltó párjai lettek a szövegnek, amit magukba ölelnek.

Az 1925-ös regény az amerikai irodalom egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alkotása, borítóján pedig a festő, Francis Cugat Celestial Eyes című munkája jelenik meg, amit Fitzgerald annyira szeretett, hogy még a regénybe is beleírta.

A regény 1925-ös kiadása óta pedig valószínűleg nincs olyan irodalomkedvelő, akinek a sötét égbolton megjelenő szomorú női szempárról ne a nagy Gatsby jutna azonnal eszébe.

A Penguin Books 1972-es kiadása a szem helyén ülő fogaskerékkel egyszerre szimbolizálja mindazt a gépes kegyetlenséget, az őrületet és a bizarr, zavarba ejtő, de mégis tagadhatatlan játékosságot, ami aztán a könyvben kibontakozik.

A regény főszereplője, a kegyetlen, ám jókedvű, zseniális és művelt, ám rendkívül erőszakos Alex éppen annyira vonzó, mint amennyire visszataszító is, és az eredeti könyvborító képes visszaadni azt az egyszerre szorongató, viszolyogtató és kacér benyomást, amit képvisel.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!