Színházban a gyerekekkel – A színházra nevelés fontosságáról

Bodnár Alexa
Írta: ,
Színházban a gyerekekkel – A színházra nevelés fontosságáról

Kép forrása: Szlovák Judit, Kolibri Színház

Manapság szerencsére egyre több színház gondol a legfiatalabb nézőkre is, és egyre többen indítanak beavató színházi programokat, vagy szerepeltetnek olyan darabokat a repertoárjukban, amelyeket a legfiatalabb nézők is megtekinthetnek. Megkérdeztünk néhány intézményt arról, miért fontos, hogy a legkisebbek már gyerekként megismerkedjenek a színház világával, és milyen programokkal készülnek a kis nézőknek.

A művészet nyelve

Novák János, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház igazgatójának véleménye szerint a fogékonyságunk a művészetek iránt velünk született.

A mamájuk hasában már megfigyelhető, hogy a magzatok aktív zenehallgatók. Később, gyerekkorukban is sokan fel tudják idézni az akkor hallott muzsikát. A színház összművészet. A zene, a mozgás, a varázsnyelv és a mese – ami nem mindig a szóbeli történésekhez kötődik, gyakran a cselekvések fejezik ki a mesét –, valamint a képzőművészet együttesen, egymást erősítve hatnak a nézőkre, már a legkisebbekre is. Azért lehet világszerte sikeres a csecsemőszínház, mert a művészet nyelvén megtalálja az utat a legkisebbekhez úgy, hogy közben a felnőtteket is elvarázsolja” – magyarázza a színház igazgatója.

A Kolibri Színház repertoárja a gyerek és ifjúsági korosztályok igényeihez szabott: a korosztályos problémáikat megértéssel, emberi problémaként ábrázolják, így a hozzájuk látogató kicsik és a fiatalok érzik, hogy itt komolyan veszik őket.

A gyerekek szeretnének felnőni, minden őket foglalkoztató kérdésről szeretnék megtudni az igazat, és előadásainkkal ebben segítjük őket. A szórakoztatás és az igazság kimondása nem mond ellent egymásnak.  Előadásaink művészi hatásaival, mondanivalójával, valamint a hozzájuk kapcsolódó színházi nevelési foglalkozásokkal egyaránt az örömteli színházi élményt szolgáljuk, ezt tartjuk elsődlegesnek” – mondja Novák János.

Színházi nevelés és felnőtt színházak

Az igazgató véleménye szerint a színházra nevelés mint feladat elsősorban azokban az intézményekben fogalmazódik meg, ahol nagyobb részt felnőtteknek játszanak. A gyerek és/vagy ifjúsági színházi előadásoknak ott tényleg az a feladata, hogy a felnőtt törzsnézőiknek kedvezzenek azzal, hogy az általuk szeretett és magas művészi fokon képviselt társulatot megismertessék saját gyermekeikkel.

Részlet a Kolibri Színház Csip-csip csóka című előadásából

A színházra neveléssel kapcsolatban a legtöbb intézmény a saját színházára gondol, az ott képviselt művészi értékek elsajátítására helyezve a hangsúlyt. A Kolibri Színház nem egyfajta színházra nevel, hanem az itt átélt örömteli élményekkel, a mindenkori néző igényeit elsődlegesnek tekintve, a különböző korosztályoknak célzott színházi előadásokkal. Szeretnénk, ha a bábszínház, élő színház, opera és mozgásszínház nyelvét nálunk megismerve, megszeretve, sokféle színházi stílusban otthonossá válva választanának felnőtt színházat a nálunk felnövő generációk. A jelmondatunk is az, hogy „Együtt növünk fel!”. Felnőttként majd saját ízlésük és érdeklődésük dönti el, melyik színháznak lesznek törzsnézői. Ezeknek a gyerekeknek felnőttként is igényük lesz a színházra, nézők maradnak egész életükben, akik később gyerekszínházba is szívesen viszik majd a saját, és a rájuk bízott gyermekeket és fiatalokat véli Novák János.