Szex, nőiség, menstruáció – Izgalmas kérdéseket boncolgat az E/ Társulat bemutatkozó darabja

bien.hu
Írta: ,
Szex, nőiség, menstruáció – Izgalmas kérdéseket boncolgat az E/ Társulat bemutatkozó darabja

„Nőnek lenni… Nőként élni. Azt hinnénk, ez valami genetikai dolog, hogy ez teljesen egyértelmű. Nőnek születünk, fizikailag meg is van hozzá minden adottságunk, mégis legbelül gyakran a legkevésbé sem értjük, hogyan kellene megélnünk azt, amit ajándékba kaptunk: a nőiségünket. Hol tanítják ezt? Honnan ered? Hogyan kell megismerni és megszeretni azt a képet, amit nap mint nap magunkról látunk a tükörben, a kirakatban, mások szemében? Ha kapcsolatba tudnánk lépni magunkkal, az alakunkkal, a nemiségünkkel, a belső nővel, akkor talán megértenénk valamit a nőiség lényegéből. A bennünk morgó düh, értetlenség, zavar, és félelem úgy oldódhat fel, ha végre bátran és őszintén kimondjuk… ha megnevezzük azt, ami a miénk. Ha beszélünk arról, milyen igazán nőnek lenni!”

A (N)Ő című darabból való idézet akár az előadás mottója is lehetne. Az E/ Társulat első, bemutatkozó darabjával rögtön olyan témához nyúlt, ami sokakat érdekel, sokakat megbotránkoztat, de reményeik szerint a legtöbbeket elgondolkodtat majd.

A (N)Ő megírása számomra csodálatos élmény volt, mert az első pillanattól fogva éreztem, hogy nem „megmondani” szeretnék ezzel a darabbal, hanem egy olyan témáról a nézőkkel együtt gondolkodni, melyről szerintem meglehetősen nehezen és keveset beszélünk. Nőként, és a nőiségem titkait folyamatosan kutató emberként egy végtelenül érdekes gondolatkör kapuját tártam ki, melyen most kíváncsian lépünk be a színésztársaimmal.” – mondta Győri-Nádai Réka, aki nem csak játszik a darabban, de ő maga írta és rendezte is azt. Rékának egyébként nem idegen a színház közege: hátizsákjában sok táncos év, a fotózás és filmek szeretete, egy a Károli Gáspár Egyetemen szerzett irodalmi és egy színháztudomány mesterdiploma, drámajáték tanítással töltött évek, számos gyermekdarab rendezése, fiókjában pedig számtalan írói munka lapul. Színésznőként, rendezőként, fotósként és íróként is mindig az emberi lélek, egy karakter belső portréja foglalkoztatta.

A társulat tagjai: (balról jobbra haladva)
Zabolai Margit Eszter, Kovács Sára, Győri Zoltán, Győri-Nádai Réka

A darabban megjelenő verseket és elhangzó dramatikus novellát Szabó T. Anna költőnő írta.
A színdarab közben Palya Bea énekes-dalszerző dalai hangzanak fel, illetve a darab az énekesnő gondolatai közül is tartalmaz párat.

A darab június 2-i premierjére már minden jegy elkelt, de ha sietsz, a június 3-i vagy 4-i előadásra még foglalhatsz helyet magadnak, ehhez linket az esemény Facebook oldalán találsz, ha pedig van kedved, a darab után maradhatsz beszélgetni is a társulattal, és a közönség többi tagjával – hiszen éppen a beszélgetés elindítása az, ami a darab célja.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató