Retro mesesorozatok – neked melyik volt a kedvenced?

Írta: ,

Volt idő, amikor hétvégén kifejezetten szerettem korán kelni – hiszen ilyenkor adták a legjobb meséket a tévében! Térjünk vissza egy cikk erejéig a boldog gyerekkorba: szigorúan szubjektív válogatás következik az elmúlt évtizedek legszórakoztatóbb és legaranyosabb rajzfilmjeiből.

Mézga család Kép forrása: youtube.com

1/6 Mézga család

Ebben a csetlő-botló famíliában bármelyik magyar család magára ismerhet: a mintapolgár Géza, a Hufnágel Pista után áhítozó Paula, a vihogó Kriszta és a koraérett zseni Aladár mintha személyes ismerőseink lennének.

Mézgáék kalandjait három sorozatban követhettük nyomon: az Üzenet a jövőből, a Vakáción a Mézga család és a Mézga Aladár különös kalandjai még a 60'-as, 70'-es évek fordulóján készültek, de évtizedekre meghatározták a gyerekek gondolkodását. A gimis matektanárom például a kétdimenziós világot egy Mézga-epizód segítségével próbálta elmagyarázni nekünk.

Magyar népmesék Kép forrása: keptelenseg.hu

2/6 Magyar népmesék

Sokak számára a népmese egyet jelent a Magyar népmesék-sorozattal. A rajzfilmből 1977 és 2011 között 9 évad készült.

Az epizódok stílusa aprólékosan kidolgozott, hangulata pedig egyedi és összetéveszthetetlen.

Ki ne ismerné a madárkás, furulyaszós főcímet, vagy kinek a fülében ne csengene Szabó Gyula hangja? Jankovics Marcell és csapata maradandó értéket teremtett – olyan sorozat ez, amelyet felnőtt fejjel is élvezettel nézhetünk, hiszen a pajzánabb utalásokat vagy a vizuális leleményeket kiskorunkban talán észre sem vettük.

Frédi és Béni Kép forrása: youtube.com

3/6 Frédi és Béni

A két kőkorszaki szaki kalandjai valószínűleg egészen máshogyan élnek a magyar és az amerikai gyerekek emlékezetében: az eredetiben ugyanis a szereplők nem rímekben beszélnek, számunkra viszont a Frédi és Béni egyet jelent Romhányi József bravúros szójátékaival és a szuper szinkronhangokkal.

Ami viszont a rajzfilm sajátja, azok az elképesztően ötletes „találmányok”: nem lehet betelni Vilma modern háztartási eszközeivel, vagy a Frédiéket segítő őskori állatokkal, amelyek olyan kényelmessé teszik a butuska, de szerethető családok életét.

Hupikék törpikék Kép forrása: actitudfem.com

4/6 Hupikék törpikék

Középkori mesevilág, ármánykodó Hókuszpók, aranyos törpök, ártalmatlan kalandok: szerencsésnek érzem magam, hogy az 1981 és 90 között gyártott Hupikék törpikék a gyerekkorom része volt!

A törpök élete nem csak játék és mese” – valójában mégis, és a Hupikék törpikékben ez a legjobb. Minden epizód végén győz Törpapa és az igazság, a felelőtlen törpök megmenekülnek, Hókuszpók pórul jár… kár, hogy a friss élőszereplős változatok nyomokban sem tartalmazzák az eredeti sorozat báját.

Tom és Jerry Kép forrása: weirdcollection.com

5/6 Tom és Jerry

Macska-egér játék végtelenítve – a recept pofonegyszerű, mégis működik! Gondoltad volna, hogy kisebb megszakításokkal 1940 óta folyamatosan gyártanak Tom és Jerry-epizódokat? Úgy tűnik, a falánk macska és a furfangos egér harca a mai napig kimeríthetetlen humorforrás.

Sokan azért bírálják a Tom és Jerry-t, mert túl erőszakos – való igaz, hogy a két főszereplő gyakran változatos kínzásokkal semmisíti meg egymást, máskor viszont közös kalandjaik vannak. Gyerekfejjel pedig úgy tűnt, hogy az „erőszakos” jelenetekben is erősebb a humor, mint a brutalitás.

Pokémon Kép forrása: playbuzz.com

6/6 Pokémon

Mivel is zárhatnánk a válogatást, mint az ezredforduló közhangulatát és iskolaudvarait uraló Pokémonnal, amely az utóbbi időben ismét világméretű hisztériát keltett telefonos játék képében.

Az eredetileg videojátéknak induló, de a szórakoztatóipar minden területét meghódító japán csoda nálunk anime formájában lett a legismertebb, 2000-től vetítették a tévében.

Hihetetlennek hangzik, de Ash Ketchum kalandjai még mindig nem értek véget: ha a játék hatására úgy döntenél, az elejétől elkezded követni a pokémonok és mestereik életét, már 919 részt kellene végignézned!