Retro mesesorozatok – neked melyik volt a kedvenced?

Gyöngyösi Lilla
Írta: ,

Volt idő, amikor hétvégén kifejezetten szerettem korán kelni – hiszen ilyenkor adták a legjobb meséket a tévében! Térjünk vissza egy cikk erejéig a boldog gyerekkorba: szigorúan szubjektív válogatás következik az elmúlt évtizedek legszórakoztatóbb és legaranyosabb rajzfilmjeiből.

Mézga család Kép forrása: youtube.com

Ebben a csetlő-botló famíliában bármelyik magyar család magára ismerhet: a mintapolgár Géza, a Hufnágel Pista után áhítozó Paula, a vihogó Kriszta és a koraérett zseni Aladár mintha személyes ismerőseink lennének.

Mézgáék kalandjait három sorozatban követhettük nyomon: az Üzenet a jövőből, a Vakáción a Mézga család és a Mézga Aladár különös kalandjai még a 60'-as, 70'-es évek fordulóján készültek, de évtizedekre meghatározták a gyerekek gondolkodását. A gimis matektanárom például a kétdimenziós világot egy Mézga-epizód segítségével próbálta elmagyarázni nekünk.

Magyar népmesék Kép forrása: keptelenseg.hu

Sokak számára a népmese egyet jelent a Magyar népmesék-sorozattal. A rajzfilmből 1977 és 2011 között 9 évad készült.

Az epizódok stílusa aprólékosan kidolgozott, hangulata pedig egyedi és összetéveszthetetlen.

Ki ne ismerné a madárkás, furulyaszós főcímet, vagy kinek a fülében ne csengene Szabó Gyula hangja? Jankovics Marcell és csapata maradandó értéket teremtett – olyan sorozat ez, amelyet felnőtt fejjel is élvezettel nézhetünk, hiszen a pajzánabb utalásokat vagy a vizuális leleményeket kiskorunkban talán észre sem vettük.