Nyálcsorgató titkok a fagylaltról

Fischer Anna
Írta: ,
Nyálcsorgató titkok a fagylaltról

Kevés dolog esik jobban a melegben, mint egy finom, hideg fagylalt. Gyerekek, felnőttek egyaránt szeretik és fogyasztják rendszeresen, különösen ilyenkor a melegben. De honnan is ered a fagylalt és milyen lehetett a régi korok fagyija?

Kína

Mint annyi minden, a fagylalt eredete is Kínára vezethető vissza. Közel ötezer évvel ezelőtt a kínaiak már készítettek maguknak, illetve elöljáróiknak olyan édességet, amely jég, tej, gyümölcsök leve és néhány fűszer hozzáadása után nagyon is emlékeztethetett a mai fagylaltra.

Ázsiából Európába

A hideg édesség Kínából indulva, Indián és az arab térségen keresztül érkezett el Európába. Az európai meghonosodásban nagy szerepet játszott Nagy Sándor: az ő idejében a fagylalt alapvetően csakis a vezéreknek felszolgálandó édesség volt, de kivételes esetekben, például döntő csaták előtt élénkítő és ösztönző szerként adott belőle katonáinak is.

Marco Polo utazásai során szerezte az a hasznos tapasztalatot, hogy nem jeget kell hozzáadni a masszához, hanem a tároló edényt kell lehűteni.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv