Nőként a csúcson! – A legjobb filmek sikeres nőkről

Gyöngyösi Lilla
Írta: ,

Mi, nők sokszor eleve hátrányból indulunk, hiszen egy férfiak számára berendezett világban kell érvényesülnünk. Hogyan lehetséges nőként elérni a legmagasabb célokat? Olyan filmes karaktereket mutatunk, akik kiharcolták maguknak az elismerést, hiszen ezer akadályt legyőzve bizonyították be: ha keményen küzd, egy nő is lehet igazán sikeres.

A vaslady

Egyszerre kőkemény politikus és ízig-vérig nő: az első brit női miniszterelnök, Margaret Thatcher élete tele volt küzdelmekkel. Állandóan bizonyítania kellett önmaga és a világ előtt, kezdetben azt, hogy egy vidéki fűszeres lányából lehet politikus, majd azt, hogy ez a karrier nem kell, hogy itt megálljon.

A vaslady sokszor viccesen, máskor komolyan mutatja be, Thatchernek hogyan kellett megbirkóznia az előítéletekkel, majd az egyre súlyosabb politikai kihívásokkal. A filmet Meryl Streep Oscar-díjas alakítása teszi igazán drámaivá.

 

Erin Brockovich

Munkanélküli, kétszeresen elvált, három kisgyereket nevel – Erin Brockovich nem is indulhatna nehezebb helyzetből. Így hiába igaz történet, szinte hihetetlen, hogy Erin egymaga képes volt felvenni a harcot a vizet mérgező, rákos megbetegedéseket okozó multival, majd pedig pert nyerni.

Ő az a nő, aki bármelyikünk számára példakép lehet, hiszen bebizonyítja, hogy kitartó munkával és határozottsággal bárkiből lehet hétköznapi hős. Az Oscar-díjas Julia Roberts ereje teljében játssza el ezt a földhöz ragadt, de megállíthatatlan édesanyát.