5 nők által írt könyv, amit minden nőnek el kéne olvasnia

Zabolai Margit
Írta: ,

Sajnos az iskolai irodalmi órákon még mindig jóval kevesebb szó esik róluk, mint kiváló férfi pályatársaikról, pedig a női íróknak sem kell egy-két jó mondatért a szomszédba menniük. Ezek a könyvek nők tollából születtek, üzenetük pedig olyan fontos, súlyos vagy éppen szép, hogy minden nőnek – és férfinak – érdemes lenne elolvasnia őket.

Alice Walker: Bíborszín Kép forrása: uropakiado.hu

Az 1982-es regény nem csak egy Pulitzer-díjat érdemelt ki, de egyes körökben hatalmas felháborodást is okozott a nyelvezete, a benne szereplő erőszak és vulgaritás miatt, de hát így szokott ez lenni, amikor valaki olyan érzékeny témákhoz nyúl, mint a szexuális identitás, a rasszizmus, a vallás és a szerelem – ráadásul mindezt az Egyesült Államok déli vidékein, az 1930-as években élő afroamerikai nők csoportján keresztül mutatja be.

A Bíborszín egyszerre sokkoló és erőteljes, a legújabb kiadásokon pedig Emma Watson ajánlása szerepel, ezzel is bizonyítva, hogy a kortárs feminista mozgalmak is fejet hajtanak nagysága előtt.

Szabó Magda: Régimódi történet Kép forrása: antikvarium.hu

Anyámat ​1967-ben vesztettem el, azt hittem, sose lesz belõlem ép ember a temetése után. Hogy valahogy talpra álltam, férjemnek köszönöm, aki szokott csöndes estéink egyikén nagyon is felfogott hallgatásomból azzal a szelíd mondattal idézett vissza reális életünkbe: „Rajtad mindig a munka segített, miért nem élsz a magad gyógyszerével?

Tündér gyermekének születni nagy áldás, miért nem akarod rögzíteni az emlékét, hogy mások is megismerhessék?” – így kezdi Szabó Magda az egyik legismertebb és legnépszerűbb regényét, amely végül nem csak az édesanyja, de családja történetét is elmeséli, gyönyörű példáját adva az anya és a gyermek közötti kapcsolatnak, az identitáskeresésnek és önmagunk megtalálásának.