5 nők által írt könyv, amit minden nőnek el kellene olvasnia

Zabolai Margit
Írta: ,

Sajnos az iskolai irodalmi órákon még mindig jóval kevesebb szó esik róluk, mint kiváló férfi pályatársaikról, pedig a női íróknak sem kell egy-két jó mondatért a szomszédba menniük. Ezek a könyvek nők tollából születtek, üzenetük pedig olyan fontos, súlyos vagy éppen szép, hogy minden nőnek – és férfinak – érdemes lenne elolvasnia őket.

Virginia Woolf: A világítótorony Kép forrása: moly.hu

Virginia Woolfot a 20.századi irodalom egyik vezető alakjaként tartják számon.

Kiváló érzékenységgel ír társadalmi problémákról, az egyén útkereséséről és a nőiségről is.

Egyik legsikeresebb regénye A világítótorony, melynek minden mondatát igazi írói mestermunkának tartják.

A regény középpontjában a Ramsay család áll és látogatásaik a Skócia északnyugati partja közelében található Skye szigetre, de a modern hagyományoknak megfelelően a történet maga csak másodlagos, és sokkal fontosabbak a szereplők gondolatai, észrevételei.

Összetettsége, szövevényessége miatt nem a legkönnyebben fogyasztható olvasmány, mégis érdemes rászánnod az időt, hiszen nem véletlenül választották többször is a 100 legjobb angol nyelvű regény közé.

Mary Shelley: Frankenstein, avagy a modern Prométheusz Kép forrása: antikvarium.hu

Mindenki ismeri az életre keltett, összefércelt szörny alakját, ami mára a popkultúra része lett. Azt már kevesebben tudják, hogy Frankenstein nem a szörny, hanem az őt megalkotó tudós neve, azt pedig sajnos még kevesebben, hogy Shelley remekműve nem egyszerűen egy kísértethistória, hanem annál sokkal több.

A történet nagyon komoly etikai és filozófiai kérdéseket fogalmaz meg, amelyek napjainkban talán aktuálisabbak, mint valaha: joga van-e az embernek istent játszania, ha a tudomány ezt lehetővé teszi? És ha igen, milyen felelősséggel tartozik teremtményei iránt? Van-e lelke, lehetnek-e érzései és jogai egy lénynek, amely egy laboratóriumban született? Mary Shelley mindössze 19 éves volt, amikor megírta a regényt, ami nem csak a gótikus horror, de a tudományos-fantasztikus irodalom egyik kiemelkedő darabja is lett.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?