5 mesefilm, amin a felnőttek is sírnak

Írta: ,

Leülsz megnézni a gyerekkel vagy az unokatesóddal, és rájössz, hogy a kedves, gyerekeknek szánt sztoriban valami nagyon szívbe markoló is van, amit a kisebbek, az is lehet, hogy még észre sem vesznek, vagy nem értik, miért olyan fájdalmasan szép/szomorú. Az alábbi mesék egy-egy jelenetét mi nem bírtuk ki könnyes szemek nélkül.

1/5 Up – Fel!

Egy álmait sirató öregúr élete alkonyán hatalmas kalandra indul, és út közben egy potyautas kisfiú is elkíséri.

Amikor megismerjük a bácsi, Carl és feleségének történetét, biztos, hogy szem nem marad szárazon.

Bár a történet végkicsengése összességében pozitív, nagyon is mellbe vágnak a legismerősebb félelmek: a félelem a magánytól, a szeretteink elvesztésétől, vagy attól, hogy elvesztegettük az életünket, és közben nem maradt időnk a legfontosabb dolgokra, vagy a terveink pusztán tervek maradtak.

2/5 Dumbo

Dumbo a Disney egyik leghelyesebb, legbájosabb karaktere, egyszerűen nincs ember, aki ne lenne odáig a hatalmas fülű, csetlő-botló kiselefántért, de sajnos barátját, Timothy-t leszámítva nem sokan vannak a kegyetlen világban, akiktől Dumbo jót remélhetne.

Az egyszerre bűbájos és elképesztően sötét rajzfilmben néha tényleg fáj végignézni, hogy miféle testi-lelki kínokat él át Dumbo, amikor pedig meglátogatja az anyukája ketrecét, aki egy dallal próbálja vigasztalni, azt tényleg nem nagyon lehet hangos zokogás nélkül kibírni.

3/5 Lion King – Az oroszlánkirály

Ami az eggyel idősebb generációnak Bambi anyukája, az a ’90-es évek gyerekeinek Mufasa halála volt.

Bár a Disney meséktől nem idegen felállás, hogy az egyik vagy mindkét szülőt elveszíti a főszereplő, ebben a rajzfilmben meg is ismerjük az oroszlánok királyát, a kis Simba apukáját, akinek aztán végig is nézzük a halálát.

Amikor a pityergő kisoroszlán a halott apja mancsa alá bújik, az a felnőtt nézőt is kikészíti, de talán a halál visszavonhatatlanságát kevésbé értő gyerekek közül is sokan vannak, akik egy életre megjegyezték a borzalmas jelenetet.

4/5 Toy Story 3

Bár a mára klasszikussá vált mesesorozat harmadik részében a felületes néző számára talán nincsen semmi különösebben tragikus, a felnövő és játékait hátrahagyó Andy története metaforaként nagyon sokszínűen értelmezhető, és különösen azok, akik a Toy Story első két részét nézve nőttek fel, a harmadik rész akár kimondottan megrázó is lehet.

Az értelmezési lehetőségek a felnőtté válás nehézségétől egészen az istenkeresésig terjednek, így ha valaki elviszi az unokaöccsét moziba, ne csodálkozzon, ha a film végére neki patakokban folyik a könnye, a lurkó meg csak még egy adag pattogatott kukoricát akar.

5/5 The Land Befor Time – Őslények országa

Már gyerekkoromban is mérhetetlenül szomorúnak találtam ezt a mesét, és nemrég, mikor felnőttként végignéztem, nem is bírtam ki sírás nélkül.

A kis Tappancs, családjának utolsó leszármazottja előbb elveszíti az anyukáját, majd kis társaival együtt nehéz útra indul.

Bár a történet vége pozitív, és a kis árvák is megmenekülnek, hiába minden pozitív fordulat és átmeneti siker, mert annyira borzasztó tragédiát hordoz magával ez a parányi csapat.

Felnőttként, amikor az ember már érti és tudja, hogy egy-egy családtag elvesztése után is lehet teljes életet élni, de a hiányt már soha semmi nem fogja betölteni, még fájdalmasabb végignézni ezt a mesét.