Lenyűgöző! Térhatású fényképek a világháborúról - 5 kiállítás, amit nem hagyhatsz ki

Zabolai Margit
Írta: ,

Izgalmas kortárs alkotások, megelevenedő irodalom és sosem látott pillanatok a történelem egyik legviharosabb lapjáról. A múzeumok idén is számos izgalmas kiállítással várnak, és csemegéztünk is egy kicsit azokból, amiket mi semmiképpen nem hagynánk ki.

Weöres 100 – A megmozdult szótár Kép forrása: kultura.hu

A debreceni Déri Múzeumban még február végéig láthatjátok azt a kiállítást, ami egyszerre szép és játékos, komoly és interaktív, és biztosak vagyunk benne, hogy magának Weöres Sándornak is tetszett volna.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött kéziratok, levelek, rajzok és a Weöres-életmű új dimenzióba helyeződik Hegyi Katalin irodalmi muzeológus, Mihalkov György látványtervező és Ruttkay Zsófia vezetésével a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Laborjának tervezői, programozói munkája nyomán.

Az interaktív kiállításon például te magad fújhatod el Bóbita pitypangjának magvait, hogy azok a szemközti falon betűkké váljanak, majd szavakká, sorokká, verssé álljanak össze.
 

Ludwig 25 – A kortárs gyűjtemény Kép forrása: ludwigmuseum.blog.hu

A Ludwig Múzeum idén ünnepli negyed évszázados fennállását, ebből az alkalomból pedig újrarendezték kortárs gyűjteményüket.

Ahogyan az a megnyitón is elhangzott, a Ludwig Múzeum az elsők között volt Közép-Európában, amely megérezte az igényt egy új, friss, kortárs problémákra, kortárs eszközökkel reagáló művészetre.

A Ludwig elmúlt 25 éve így a mi elmúlt 25 évünknek is korhű lenyomata, a kiállítás pedig igyekszik érthető és élvezhető, egyszersmind méltó módon bemutatni többek között olyan művészek és alkotók munkáit, mint Halász Károly, Lakner László, Lovas Ilona, Ana Lupas, Perneczky Géza, Tót Endre, Nedko Solakov, és még sokan mások.