Legyőzi a stresszt és javítja a mentális problémákat? Így hat ránk a komolyzene

Bodnár Alexa
Írta: ,
Legyőzi a stresszt és javítja a mentális problémákat? Így hat ránk a komolyzene

Kép forrása: welltempered.wordpress.com

A klasszikus vagy komolyzenétől sokan már csupán az elnevezése miatt is óckodnak, pedig amellett, hogy gyönyörű muzsikák tartoznak ebbe a kategóriába, számos pozitív tulajdonságuk is van a lélekre, sőt a fizikumunkra nézve is.

Arról már valószínűleg hallottál, hogy mennyire divatba jött a babákkal már akkor Mozart zenéjét hallgattatni, amikor még édesanyjuk hasában vannak, hiszen bebizonyították, hogy a mester zenéjének pozitív hatása van az agysejtekre, így okosabbá teheti a gyermekeket. A klasszikus zenét azért érdemes felnőtt korban is élvezni, hiszen számunkra is nagyon előnyös.

Simogatás a füleknek és a léleknek is Kép forrása: e-evros.gr

Tudományosan kimutatták, hogy a klasszikus zene nagy hatást gyakorol a szellemünkre, és segít abban is, hogy könnyebben leküzdjük a stresszt. Mivel sok esetben a komolyzenei dallamok szinte mértani pontossággal lettek felépítve, segíti a jobb koncentrációt is, könnyebben tudsz összpontosítani hatására a problémák megoldására. Egyes állítások szerint a klasszikus muzsika képes arra, hogy stimulálja az emberi méltóságot, az életbe vetett hitünket, így akár jobban becsüljük hatására saját magunkat, vagy az emberiséget is.

Mára már orvosilag is elfogadott, hogy a komolyzene gyógyító hatással is rendelkezik: a második világháború után veterán katonákat kezdtek el gyógyítani úgy, hogy profi zenészek látogatták őket a kórházakban, és ez érzékelhető javulást hozott az állapotukban, és könnyebben küzdötték le a mentális problémáikat, amelyeket a harctéri tapasztalatok okoztak náluk. Bizonyított már az is, hogy mivel ez a fajta zene oldja a stresszt és a szorongást is, ezért a szív- és érrendszeri panaszok megelőzésében is pozitív hatása van.

Mikor hallgass komolyzenét? Kép forrása: tumblr.com, h-o-r-n-g-r-y

Klasszikus muzsikát szinte bármikor hallgathatsz, amikor például egyébként is bekapcsolnád a zenelejátszódat: az autóban, munkába menet vagy otthon, vacsora közben, vagy ha csak egy kis háttérzajra vágysz.

Ha az típus vagy, aki sokkal könnyebben tanul vagy dolgozik úgy, hogy mellette szól a zene is, akkor az ismert, szöveges zenéket erre az időre érdemes klasszikus dalokra váltanod, hiszen az ismert dalszövegek könnyebben elterelik a figyelmedet a feladatról.

Mivel a komoly zene sokszor egészen nagy zenekarokra íródott, érdemes néha beiktatnod egy-egy koncertet is, főként ha csak kevés alkalommal, és legutoljára is még a középiskolában, vagy még egyáltalán nem jártál hasonló koncerten.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv