A legtökéletesebb első mondatok, amikkel valaha könyvek kezdődtek: felismered, honnan vannak?

Zabolai Margit
Írta: ,
A legtökéletesebb első mondatok, amikkel valaha könyvek kezdődtek: felismered, honnan vannak?

Kép forrása: Negative Space/pexels.com

Vannak könyvek, amelyek már a legelső mondat után magukkal ragadnak, és nem is eresztenek az utolsó oldalig. A világ talán legtöbbször idézett első mondata a Moby Dick legelső sora: „Szólítsatok Ishmaelnek.” De mi a helyzet az alábbi remekbe szabott mondatokkal? Felismered, honnan vannak?

Lev Tolsztoj: Anna Karenina. (Németh László fordítása.)

A zseniális orosz író 1878-ban megjelent regényét sok író a valaha készült legjobb műnek tartja. A több mint 800 oldalas regény egy tucatnyi jelentősebb szereplővel dolgozik, és egyetlen alkalommal sem bicsaklik meg.

Az Anna Karenina hűséggel, árulással, családdal, házassággal de az orosz társadalommal, sorssal, városi és vidéki élettel is foglalkozik. Az Anna Karenina első mondatát rengetegszer idézték már, de ha még nem tetted, érdemes elolvasni a regényt – vagy érdemes újraolvasni is! – hiszen csupa ilyen nagyszerű mondat követi sorban.

Alice Walker: Bíborszín. (Dezsényi Katalin fordítása.)

Alice Walker 1982-ben megjelent Pulitzer-díjas levélregényét 1987-ben Steven Spielberg filmesítette meg, de az ilyen és ehhez hasonlóan elemi, téren és időn átívelő mondatok miatt mi mégis a könyv mellett tesszük le a voksunkat – pedig a film sem rossz, sőt!

A történet főhőse, az afroamerikai gettó patriarchális, szexista szabályainak fogságában vergődő Celie a kiúttalanságból kezdetben a spiritualitás világában próbál megnyugvást és feloldozást keresni, azonban hamarosan ebben a világban is felismeri a fehér férfiak elnyomó rendszerét.

A könyv egyszerre szól nőiességről, útkeresésről, elnyomásról a éppúgy a nemek, mint a rasszok között. Karafiáth Orsolya azt írta a regényről, hogy az durva nyelvezete és nehéz sorsú szereplői ellenére is a csodák könyve, tanúságtétel a szeretet ereje mellett.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!