A legrémisztőbb filmes gonoszok, akik miatt azóta is a hideg futkos a hátunkon

Zabolai Margit
Írta: ,
A legrémisztőbb filmes gonoszok, akik miatt azóta is a hideg futkos a hátunkon

Árnyak egy sarokban, gyanús neszek az éjszakában, kellemetlen érzés, hogy valaki figyel – egy igazán jól kitalált filmes gonosz soha többé nem hagy bennünket nyugodni. Az alábbi karakterek megalkotói nem csak annyival dolgoztak, hogy a szereplőket kísérteties zene mellett kiugrasztották egy szekrényből egy láncfűrésszel. Igazi, vérfagyasztó, filmtörténeti jelentőségű gonoszokat alkottak, akiktől máig cidrizünk.

Pennywise – Az (It)

Stephen King regénye, majd az abból készülő filmes adaptáció a ’90-es évek elején egy komplett generációnak okozott bohócfóbiát, a 2017-es remake hatására pedig valószínűleg egy újabb nemzedék nő fel úgy, hogy sem a bohócokat, sem a piros lufikat nem találja majd jópofa, ártatlan dolognak.

A festett arcú bohócokban eleve van valami riasztó, hiszen nem látjuk a valódi vonásaikat, nem tudjuk leolvasni az igazi érzelmeiket, és lássuk be: az ösztöneink szinte sikoltják, hogy ne bízzunk meg egy felnőtt emberben, aki tokától koponyacsúcsig fehér festékkel mázolja be a fejét.

Pennywise, a táncoló bohóc esetében pedig valóban érdemes ezekre az ösztönökre hallgatni.

John Doe – Hetedik (Se7en)

A Hetedik sorozatgyilkosa nem is annyira kegyetlen módszereivel – bár azok is zsigerig hatóan borzongatóak – mint inkább sajátos világlátásával kúszott fel a listánkra.

A Kevin Spacey által megformált karakter talán beleolvadhatna a válogatott borzalmakkal gyilkoló filmes szörnyek sokaságába, ha tettei köré nem gyártana egy olyan ideológiát, amitől a szőr is feláll a hátunkon.

A Hetedik gonosza híres-hírhedt monológjának köszönhetően azonban örökre beégett az agyunkba, és nyugtalanító félelmet kelt bennünk, valahányszor csak eszünkbe ötlik.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!