5 világhírű magyar könyv, amit mindenkinek el kell olvasnia legalább egyszer az életben

Zabolai Margit
Írta: , Frissítve:
5 világhírű magyar könyv, amit mindenkinek el kell olvasnia legalább egyszer az életben

Január 22. a magyar kultúra napja – 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. E jeles alkalomból összegyűjtöttük 5 magyar író világhírűvé vált regényét, melyeket, ha még nem tetted, egyszer mindenképp olvass el. 

Szerb Antal: A Pendragon legenda Kép forrása: moly.hu

A „legvilágirodalmibb” magyar könyvként számon tartott alkotásnak már a műfaji meghatározása is különleges: filológiai detektívregény. Ez a szókapcsolat legalább annyira abszurd, mint a történet maga, amiben a rózsakereszteseket tanulmányozó Bátky János egy hatalmas bűntény kellős közepén találja magát. 

A művelt, de kissé életképtelen főhős valahogy mégis keresztül csetlik-botlik a detektívsztorik legsablonosabb fordulatain, de persze korántsem a megszokott módszerekkel. Szerb Antal nem nyomja senkinek az arcába a humort, inkább finoman elrejti a sorok között, de éppen ez a stílus az, ami miatt az ember néha könnyezve nevet a kalandokon, miközben egyre kíváncsibb lesz, mi sül ki mindebből.

Szabó Magda: Az ajtó

Szabó Magda regényét több nyelvre is lefordították, sőt film is készült belőle Szabó István rendezésében, Helen Mirrennel a főszerepben.

Az önéletrajzi ihletésű történet főhőse Emerence, egy magányos, magának való, de a végletekig egyenes és gerinces nő, akivel Szabó Magda különös barátságot köt.

A megrendítően szép történet a kölcsönös elfogadásról, a becsületről és a szeretetről szól olyan egyszerű, mégis kivételes stílusban, amit Szabó Magdán kívül csak nagyon kevesen képesek művelni. Aki olvasta Az ajtót, egészen biztosan nem úszta meg néhány könnycsepp nélkül, de talán ennél is lényegesebb, hogy a könyv hatására néhány dolgot egészen más színben látsz majd ezentúl.

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató