5 pszichothriller - még most is borsódzik a hátunk

Zabolai Margit
Írta: , Frissítve:
5 pszichothriller - még most is borsódzik a hátunk

Nem azt mondjuk, hogy a gardróbszekrényből előugró láncfűrészes nem elég ijesztő, de azért nem lehet összevetni azzal a félelemmel, amit az emberi lélek legsötétebb titkainak cincálása vált ki. Ezek a pszichothrillerek még hetekig kísértik az embert, miután megnézte őket.

A gépész (The Machinist) Kép forrása: anguerde.com

A Brad Anderson rendező és Scott Kosar forgatókönyvíró nevével fémjelzett film főszereplője Trevor Reznik, akinek inszomniája és egyéb lelki problémái súlyos balesethez vezetnek, melyben valaki más sérül meg.

Ha ez önmagában nem lenne elég nyomasztó, a java csak ekkor következik: a baleset után Reznik problémái elhatalmasodnak: hallucinációi egyre rosszabbak lesznek, a kísérteties, villanásszerűen beugró képek és a hűtőszekrény ajtaján megjelenő rejtélyes cetlik nyomán pedig a nézőnek is egyre ködösebbé válik, mi valóság, és mi az, ami csak képzelet.

A filmet a kritikusok is jól fogadták bemutatása idején, Christian Bale alakítását pedig, aki hátborzongatóan soványra fogyott a film kedvéért, máig az egyik legbrutálisabb átalakulások között tartják számon, amit színész valaha megtett egy szerepért.

Jákob lajtorjája (Jacob’s Ladder) Kép forrása: ruthlessreviews.com

Jacob Singert évek óta rémálmok gyötrik, melyekben újra és újra átéli a vietnámi háború borzalmait.

Amikor a helyzet még rosszabbra fordul, és démonokat kezd látni, Singer attól fél, hogy lassan elveszíti a józan eszét.

Bárhová fordul is azonban segítségért, tragédiákba és rejtélyes halálesetekbe botlik, egy idő után pedig maga a néző is óhatatlanul azon kezd gondolkodni: vajon meddig hihetünk a józan eszünknek, meddig tagadhatjuk valaminek a létezését, és mi van, ha már maga a józan ész szabályai is egy elképzelhetetlen válaszhoz vezetnek?

Adrian Lyne filmjét Tim Robbins alkotása teszi igazán emlékezetessé.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!