5 pszichothriller - még most is borsódzik a hátunk tőlük

Zabolai Margit
Írta: ,
5 pszichothriller - még most is borsódzik a hátunk tőlük

Nem azt mondjuk, hogy a gardróbszekrényből előugró láncfűrészes nem elég ijesztő, de azért nem lehet összevetni azzal a félelemmel, amit az emberi lélek legsötétebb titkainak cincálása vált ki. Ezek a pszichothrillerek még hetekig kísértik az embert, miután megnézte őket.

Furcsa játék (Funny Games) Kép forrása: newslang89.wordpress.com

Az 1997-es osztrák filmdráma igazi családi idillként indul, az átlagos házaspár és a kisfiuk egy tóparti házban vakációznak, amikor váratlanul megjelenik az ajtóban két férfi, és kezdetét veszi a „játék” – a brutális, indokolatlan és céltalan erőszak, a teljesen véletlenszerűen kiválasztott család terrorizálása.

Michael Haneke filmje az erőszak természetét és annak feloldozhatatlanságát próbálja megmutatni, úgy, hogy miközben a filmet nézzük, nem csak a szereplők, a nézők is szenvednek attól, amit látnak.

A gépész (The Machinist) Kép forrása: anguerde.com

A Brad Anderson rendező és Scott Kosar forgatókönyvíró nevével fémjelzett film főszereplője Trevor Reznik, akinek inszomniája és egyéb lelki problémái súlyos balesethez vezetnek, melyben valaki más sérül meg.

Ha ez önmagában nem lenne elég nyomasztó, a java csak ekkor következik: a baleset után Reznik problémái elhatalmasodnak: hallucinációi egyre rosszabbak lesznek, a kísérteties, villanásszerűen beugró képek és a hűtőszekrény ajtaján megjelenő rejtélyes cetlik nyomán pedig a nézőnek is egyre ködösebbé válik, mi valóság, és mi az, ami csak képzelet.

A filmet a kritikusok is jól fogadták bemutatása idején, Christian Bale alakítását pedig, aki hátborzongatóan soványra fogyott a film kedvéért, máig az egyik legbrutálisabb átalakulások között tartják számon, amit színész valaha megtett egy szerepért.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv