Könyvkörforgás – Megmutatjuk, hogy adhatsz és vehetsz használt olvasnivalót!

Bodnár Alexa
Írta: ,

Szinte falod a könyveket, de már nem tudod úgy tervezni a kiadásaidat, hogy az összes olvasnivalót meg tudd vásárolni, amire vágysz? Roskadoznak a polcok otthon azoktól a könyvektől, amiket biztosan nem fogsz újra olvasni, de szívesen elcserélnéd valami olyanra, amit igen? Szerencsére ezekre van megoldás, hiszen itthon egyre több a közösségi könyvmegosztásra, közhasznú könyvvásárlásra, könyvcserére irányuló lehetőség. Összeállításunkban mutatunk néhány hasonló programot, amivel olcsón juthatsz könyvekhez, és ahol magad is adhatsz le olyan köteteket, amelyeket már nem fogsz újraolvasni, de másnak még szüksége lehet rá.

Közhasznú könyvárusítás Kép forrása: buzzfeed.com

Budapesten egy-két éve bukkantak fel a város több pontján azok a kocsik, amelyek roskadásig vannak pakolva könyvekkel. Ezek az úgynevezett Mozgó Könyvek, ahol minden egyes kötetért 300 forintért juthatsz hozzá, és ahol a legújabb olvasnivalókat ugyanúgy megtalálod, akár a már antikvitásnak számító példányokat. 

A kocsikat megtalálod a Kőrösi Csoma Sándor sétányon, a MOM Kulturális Intézetnél, a Bánffy György emlékparkban, a Corvin sétányon, a Szabó Ervin Könyvtár előtt, az Allee Bevásárlóközpont mögött és a Bikás Parknál. Kínálatukban mindenféle könyvre bukkanhatsz, de ha van néhány felesleges köteted otthon, azokat is felajánlhatod a közhasznú könyvárusoknak, és leadhatod bármelyik kocsijuknál a városban.

Offline és online is Kép forrása: womenreading.tumblr.com

Érdemes figyelned a közeledben lévő könyvtár hirdetményeit, hiszen a legtöbb ilyen jellegű intézmény évente hirdet hozok-viszek programot, ahova elviheted megunt olvasnivalóidat, hogy valami újabbal növeld házi könyvtáradat cserébe. A nagyobb könyváruház-láncok szintén gyakran tartanak hasonló csereprogramot, ahova szintén beviheted a kopott kötetedet.

A nagyobb könyvtárakban érdemes rákérdezned arra is, milyen gyakran tartanak szanálást, hiszen ilyenkor pár száz forintért hozzájuthatsz szépséghibás könyvekhez.

Az adok-viszek könyvcserének természetesen létezik online verziója is, ilyen például a Rukkola Könyvcserélde: erre az oldalra feltöltheted a számodra már szükségtelenné vált könyveidet, és ezekért pontokat kaphatsz, amiért később megvásárolhatod a mások által feltöltött könyveket.