3 izgalmas könyv a virtuális viszonyokról és függőségekről

R. Szabó Zsuzsa
Írta: , Frissítve:
3 izgalmas könyv a virtuális viszonyokról és függőségekről

Kép forrása: unsplash

Képzelt szerelem, álprofilba rejtett vágyott társ, virtuális viszony és játékfüggőség témájában ajánlunk olvasmányos, pörgős, elgondolkodtató könyveket. Miután elolvastad őket, rengeteg kérdés fog motoszkálni benned, például, hogy hogyan lehet ráfüggeni egy ismeretlen pasi üzeneteire, hogyan alakulhat ki erős kötődés egy sosem látott ember iránt, hogy történt, vagy történhet-e veled ilyesmi. Ijesztő, hogy néha észre sem vesszük, a virtuális világ mennyire beszippant minket!

Hamis profil

3 izgalmas könyv a virtuális viszonyokról és függőségekrőlAdél exmodell, mindene megvan, önbecsülése rendben, csinos, a dúsgazdag párja pedig nagyon szereti. Ám teljesen összeomlik az élete, amikor a férfi meghal egy repülőgép szerencsétlenségben.

Adél mentálisan teljesen szétesik, mély depresszióba hull. A hosszú, magányos gyászidő alatt befordul. Egyetlen kapaszkodó marad számára, a Facebook. Úgy kezd visszatérni az életkedve, hogy kreál egy fake profilt egy pasiról, aki olyan, amilyenre vágyik. Gondosan megtervezi a részleteket, kontaktokat alakít ki neki, ám egy idő után ijesztő módon már nem tudja szétválasztani a valóságot és az általa kitalált világot. Bekattan, mániákusan szeretni kezdi a saját teremtményét, aki a fejében életre is kel.

Létezhet-e valójában egy olyan férfi, amilyet ő teremtett magának? A regény erős csavarral döbbenti meg az olvasót.

Gyógyír északi szélre

3 izgalmas könyv a virtuális viszonyokról és függőségekrőlElképesztő, milyen egyszerű ráfüggeni látatlanban, csak leveleken keresztül is egymásra egy nőnek és egy pasinak! Elég egy vicces, szimpatikus e-mail és a többi már jön magától!

Erről szól a Gyógyír északi szélre című letehetetlen könyv, ami beszippantja az olvasót. A regényben egy nő és egy férfi levelezését olvashatjuk, akik véletlenül kezdenek e-mailezni, és csak a szavakon keresztül, a virtuális térben vannak egymás számára jelen.

Minden egy félrement levéllel kezdődik. Emma egy magazin előfizetését szeretné lemondani, de elüt egy betűt és véletlen Leo Leikének ír, akit nem is ismer. Kezdetben csak szócsatákat vívnak, később megosztják egymással az életük apróbb dolgait, majd húzósabb témákba is belemennek, aztán már szabályosan függővé válnak, követelik a másik levelét, válaszát, lelki kitárulkozását.

Emmának azonban férje van, Leo pedig egy szakításon van túl. Mivé fejlődhet, hova vezethet ez a levelezés?

Restart

3 izgalmas könyv a virtuális viszonyokról és függőségekrőlJonas rendezett családi körülmények közt, szerető szülőkkel él, szoros baráti kötelékei vannak. Nagyjából minden rendben van vele a szociális kötődései tekintetében, ám szépen, fokozatosan mégis ráfügg a virtuális világ által kínált sikerekre. Játékfüggő lesz. Nem azért, mert nem találja a helyét a világban, vagy mert nincsenek élő kapcsolatai, hanem egyszerűen megtetszenek neki a Rift feladatai, terei, a játék hangulata. A karaktere, Sanoj pedig egyre inkább átveszi az irányítást a mindennapjai felett.

Jonas éppen most kezdte a főiskolát, új lakókörülmények, új kihívások, új élmények várnák, de ő stand-by üzemmódba állította az életét. Káosz, kosz veszi körül, megbukik, nem jár haza, csak az ad neki löketet, adrenalinbombát, hogy minél feljebb jusson a ranglétrán, minél elismertebb játékos legyen.

Észre sem veszi, hogy szülei, barátai már rég felismerték, hogy játékfüggő. Ki lehet-e gyógyulni ebből, el lehet-e engedni a játék okozta örömök megélésének vágyát?

Képek forrása: 1 / 2 / 3