5+1 könyv az igazi bezártságról, ami szembesít azzal, milyen szerencsés vagy most

Marcali Nóra
Írta: ,

Sok helyen találkozhatunk a felhívással, hogy most, a bezártság napjaiban végre van időnk olvasni. Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de én egyáltalán nem érzem így, azt viszont valóban megfigyeltem magamon, hogy ha időm nem is lett több olvasni, kedvem viszont jóval. Így hoztam 5+1 könyvet a bezártságról a karantén idejére, amely segíthet, hogy gondolatban máshol legyünk.

A 2010-es év legjobb regényének nevezte a New York Times A szoba című regényt, amelynek története mindannyiunk számára ijesztő és mégis elgondolkodtató: vajon mi hogyan élnénk túl egy ilyen helyzetet?

A főszereplő az öt éves Jack, az ő szavain keresztül ismerhetjük meg a szobát, ahol Anyával él, és ami a kisfiú számára – lévén, hogy semmi mást nem látott belőle – az egész világot jelenti.

Édesanyját hét évvel ezelőtt elrabolták és bezárták ide, itt adott életet gyermekének és itt épített fel számára mindent, amire csak módja volt.

A történetből, amely szó szerint és átvitt értelemben is a bezártságról szól, 2015-ben felejthetetlen film is készült, Brie Larson pedig Oscar-díjat nyert hiteles alakításával.

Egy igazi világirodalom klasszikust is érdemes a kezünkbe vennünk ezekben a napokban, Edmond Dantes története pedig kétségtelenül annak számít.

A terjedelem elsőre talán ijesztőnek tűnhet – én például háromkötetes verzióban örököltem meg a regényt a nagymamámtól –, de a lebilincselő sztori magával ragad, így észre sem fogjuk venni, hogyan fogynak az oldalak.

A főhős Dantes egy igaztalanul megvádolt és börtönbe vetett tengerész, aki csaknem 15 év raboskodás után szabadul If várából, hogy új személyazonosságot magára öltve visszavágjon mindazoknak, akik tönkretették az életét.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba