5 kevésbé ismert szerelmes regény, amit muszáj elolvasnod

Gyöngyösi Lilla
Írta: ,
5 kevésbé ismert szerelmes regény, amit muszáj elolvasnod

A világirodalom legismertebb romantikus regényei mellett akad néhány olyan is, amely kevésbé került reflektorfénybe, pedig nagyon is érdemes kézbe venni. Szerelmi háromszög Velencében, évtizedes reménytelen epekedés, holokauszt túlélők levélszerelme, világháborús Budapest és szürrealista szenvedélyek – 4+1 félig elfeledett szerelmes regényt ajánlunk.

Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz Kép forrása: rukkola.hu

A Budapesti tavasz persze jóval több, mint szerelmes regény, hiszen a második világháború legsötétebb óráiban, 1944 karácsonyán kezdődik – háborús regényként és társadalmi tablóként is megállja a helyét, de  pont a szerelmi szál miatt több egy alternatív történelemkönyvnél.

A történetben a katonaszökevény Zoltán a szétlőtt Budapesten keres menedéket, ahol váratlanul a szerelem is rátalál. Az állandó életveszély, a brutális jelenetek mellett földön túli vigaszt nyújt Juli szerelme a tépelődő, útkereső férfinak. Karinthy Ferenc regénye letehetetlen, és tragikussága ellenére felemelő élmény.

Gárdos Péter: Hajnali láz Kép forrása: moly.hu

Az eredetileg filmrendező Gárdos regénye már évekkel ezelőtt megjelent, de csak tavaly, a filmváltozat elkészülésekor lett igazán népszerű. Nem véletlenül: Gárdos a szüleinek hihetetlen, mégis igaz történetét írta meg.

A személyesség, az olvasmányos stílus és a pontos arányérzék olyan könyvvé teszi a Hajnali lázat, amit mindenkinek ismernie kell.

Miklós és Lili túlélték a koncentrációs tábort, és Svédországban lábadozva kezdtek levelezni egymással. A nagy szerelem útjában mégis rengeteg akadály állt – elsősorban Miklós törékeny egészsége, a férfinak viszont emberfeletti erőt adott a szerelem utáni vágy a túlélésben. Nem lövök le nagy poént a happy end elárulásával, hiszen erre maga a szerző a bizonyíték.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv