Kalandozások a konyhában – A legjobb főzős filmek

Írta: ,

Bár egy időben kísérleteztek a szagos filmmel, a mozi ma illat- és ízmentes szórakozás – mégis vannak olyan filmek, amelyek láttán szinte érezzük a szánkban a fogásokat. Legyen szó amerikai büfékocsiról, magyar falusi lakomáról vagy párizsi étteremről, ezekben a gasztrofilmekben csupa tehetséges szakács és ínycsiklandó ételköltemény vonul fel – vigyázz, ne éhesen kezdd nézni őket!

Julie&Julia Kép forrása: moviechopshop.com

1/7 Julie&Julia

Két eltérő női sors és egy közös szenvedély: a főzés.

A Julie & Julia amellett, hogy finom fogásokkal kápráztat el, párhuzamba állítja az amerikai háztartásokat megreformáló, tűzrőlpattant Julia Child és kései rajongója, a szürke életét főzéssel feldobó Julie Powell életét.

Bár mindkét történetszál nagyon aranyos, ha te is inkább Julia rajongója vagy, van egy jó hírünk: a film rajongói változatából kivágták az összes Julie-s jelenetet, így kizárólag a sztárszakácskönyv írójának kalandjai követik egymást!

L’ecsó Kép forrása: moviehaku.com

2/7 L’ecsó

Patkány a konyhában? Ami a valóságban ijesztő és undorító lenne, a Pixar Oscar-díjas meséjében bájos és mókás: a L’ecsóban egy tehetséges patkány kap lehetőséget, hogy Párizs egyik legfelkapottabb éttermében bizonyítsa, milyen ügyes szakács.

A pörgős animációs film gyerekeknek és felnőtteknek egyformán szórakoztató: amellett, hogy kiáll az igaz barátság eszméje mellett, azt is bebizonyítja, hogy egy egyszerű lecsó is lehet lenyűgöző – ha szívvel készítik.

Ízlések és pofonok Kép forrása: popcorn-time-free.com

3/7 Ízlések és pofonok

Akárcsak német eredetije, a Bella Martha, az amerikai Ízlések és pofonok is nagyon érzékenyen (és érzékien!) mesél arról, ahogy egy hideg, csak a munkájának élő sztárszakácsnő lassan felenged: előbb az elárvult unokahúgát engedi közel magához, aztán különc és sármos új kollégáját.

Az Ízlések és pofonokat a remek színészi játék teszi ellenállhatatlanná: ahogy Catherine Zeta-Jones és Aaron Eckhart megfőzi egymást, attól összefut a szánkban a nyál.

Soul Kitchen Kép forrása: rogerebert.com

4/7 Soul Kitchen

A Soul Kitchen olyan német vígjáték, ami nem is német, hanem török, görög és még magyar is, Gryllus Dorka révén.

Adott egy jószívű görög tulajsrác, a sittes tesója, egy idegbeteg ex-mesterszakács, aki még a halrudacskákból is mesterfogást csinál, és egy hobbirockzenész pincér… Ők így együtt megpróbálnak éttermet nyitni.

Igazi multikulti közeg és sok őrült kaland, köztük a legemlékezetesebb talán az afrodiziákumos parti.

Veri az ördög a feleségét Kép forrása: magyarfilmorokseg.blog.hu

5/7 Veri az ördög a feleségét

András Ferenc szatírájában ami elromolhat, az el is romlik: az augusztus 20-án játszódó Veri az ördög a feleségét egyetlen nagy vendégséget, sütés-főzést mutat be.

Egy vidéki család mennyei lakomával próbálja megvesztegetni a látogatóba érkező budapesti elvtársat – csakhogy kiderül, hogy a férfi gyomorbajos, így a várt hatás elmarad.

Mi viszont a folyamatos felesezés és a tipikus magyar fogások láttán garantáltan megszomjazunk és megéhezünk!

A séf Kép forrása: youtube.com

6/7 A séf

Büfékocsival keresztül Amerikán: Jon Favreau feelgood mozijában egy bukott sztárszakács kezd új karriert, miközben megpróbál rájönni, mik is az igazán fontos dolgok az életben.

A séf amellett, hogy igazi sztárparádét (Scarlett Johansson, Robert Downey Jr., Sofia Vergara) vonultat fel, amellett kampányol, hogy merd a saját utad járni és ne hagyd, hogy bárki korlátozza a képességeid – az ínycsiklandozó fogások látványa nyomatékosítja az üzenetet!

Az élet ízei Kép forrása: raisingwhasians.com

7/7 Az élet ízei

Lasse Halström már a Csokoládéban is bizonyította, hogy ért az érzékek nyelvén – nem feledve a bevált receptet.

Az élet ízei a bonbonok helyett az indiai konyha pikánsabb világába kalauzol. Egy dél-franciaországi faluban egy népes indiai család készül éttermet nyitni – közvetlenül egy Michelin-csillagos francia étteremmel szemben.

Szenvedélyek, szerelem, elfogadás – ez a film csupa pozitív érzelmet közvetít, ráadásul garantáltan megéhezel a hihetetlenül vonzóan fényképezett indiai-francia ételcsodák látványától.