Izgalmas a Sam – Kismadár nagy kalandja: filmkritika

Zabolai Margit
Írta: ,

Darius tapasztalt repülő, aki éveken keresztül vezette madárcsapatát Afrikába, mielőtt beköszöntött a tél. Most azonban éppen a nagy út előtt megsebesíti egy éhes macska, és a tudását jobb híján az éppen kéznél lévő Samnek adja át.

Sam azonban korántsem az a vezető típus, a kicsi sárga madár sohasem merészkedett távol a fészkétől, és még saját családja sincs. Egyetlen barátja, egy katica azonban rábeszéli, hogy bízzon magában, és álljon a madársereg élére: vele együtt idén is eljuthatnak a túlélést jelentő, meleg kontinensre.

A Sam - Kismadár nagy kalandja a párizsi TeamTO Studio első animációs filmje, ennek megfelelően természetesen maga Párizs is a történet egyik helyszíne lesz.

Bár a sztori néha csapongó, és mintha túl sokféle módon próbálnák elmondani ugyanazt, a Yellowbird mégis egy szerethető, egész családot szórakoztató mese, ahol a hebehurgya karakterek a legkisebbeket is szórakoztatják majd, a bravúrosan megrajzolt képek - természetesen madártávlatból - pedig a felnőtteket is lenyűgözik.

Érdemes még külön kiemelni a zenét, amit Stephen Warbeck és Christopher Willis jegyez: egy francia sanzonhoz méltó módon biztos, hogy az egyes jelenetek betétdalait még napokig fogjátok dúdolgatni.

A forgatókönyv Antoine Barraud fejéből pattant ki, aki fiatal kora ellenére itthon kevésbé ismert, de az IMDb-n jó értékelést kapott filmeket tudhat már a háta mögött. Noha a Sam sztoriján még lehetett volna dolgozni, és néhány sallang is lekerülhetett volna a történetből, biztosak vagyunk benne, hogy senki nem távozik majd csalódottan a moziból.

A kötelező szerelmi szál mellett a mesében helyet kapnak olyan fontos üzenetek is, mint hogy hinnünk kell önmagunkban, és hogy csak azért, mert egyszer eltévedtünk, még nem biztos, hogy nem találjuk meg a helyes utat egy újabb nekifutásra.

Különösen szimpatikus, hogy Sam, bár egy meglehetősen magának való, sárga kismadár, mégsem veszíti el önmagát, miközben megpróbál saját családot, új közösséget találni - és minden jó, ha a vége jó, végső soron a többiek is önmagáért fogják megszeretni a hóbortos tollast.