Irány a színház! – A legjobb bemutatók még hátra vannak az idén

Írta: ,

A színházi szezon szerencsére még nem ért véget, és a nyári szünetig még jobbnál jobb bemutatók várnak ránk. Összegyűjtöttük neked a legjobbakat közülük, hogy tudd, mit érdemes még mindenképpen megnézned ebben az évadban.

Eric Toledano - Olivier Nakache: Életrevalók, Játékszín

1/5 Eric Toledano - Olivier Nakache: Életrevalók, Játékszín

Február 4-én került sor az Életrevalók bemutatójára, amely a népszerű, igaz történeten alapuló film színházi adaptációja.

A történet szerint egy gazdag idős férfi állandó ápolót keres maga mellé, mivel egy súlyos baleset következtében nyaktól lefelé megbénult.

A férfi ápolója egy börtönviselt, szegény külvárosi negyedből származó fiatalember lesz: mivel helyzetéből adódóan mindkét férfit kiveti magából a társadalom, egymásra lesznek utalva, és ezalatt az idő alatt szoros barátság alakul ki köztük.

Ha kíváncsi vagy egy igazán érdekes darabra, amely az előítéletek és az elfogadás témáját boncolgatja, akkor érdemes jegyet váltanod az Életrevalókra.

Schiller – Horváth – Olasz: Kitagadottak, Ódry Színpad

2/5 Schiller – Horváth – Olasz: Kitagadottak, Ódry Színpad

Friedrick Schiller Haramiák című drámájából készített modern kori színpadi adaptációt Horváth János Antal és Olasz Renátó, akik korábban már dolgoztak együtt az Utolsó estém a Földön című saját darabjukon.

Aki szerette az előző közös alkotásukat is, biztosan nem fog csalódni az elgondolkodtató társadalomkritikának ígérkező Kitagadottakban sem, amelyben a Színház és Filmművészeti Egyetem V.

éves hallgatói mellett Rába Roland és Nagy Zsolt is szerepet kapott.

A bemutató február 18-án lesz, rögtön két előadással egymás után debütál majd a darab.

Alexandre Dumas - Jean Paul Sartre: Kean, a színész, Thália Színház

3/5 Alexandre Dumas - Jean Paul Sartre: Kean, a színész, Thália Színház

Március 4-étől nézheted meg azt az érdekes színdarabot, amely egy színészről szól: Edmund Keanről, a világ legnagyobb színészéről, a velszi herceg jóbarátjáról, aki utolsó fellépésére készül… A romantikus vígjátékban féltékeny férjek és uzsorások üldözik a főhőst, akire időközben a szerelem is lecsap.

Ha érdekel egy olyan történet, amelyben a színészeknek színészeket kell megformálnia, vagy ha a megrázó darabok helyett egy vidámabb történetre ülnél be, akkor ezt a bemutatót ne hagyd ki!

Martin McDonagh: Hóhérok, Katona József Színház

4/5 Martin McDonagh: Hóhérok, Katona József Színház

Martin McDonagh-t úgy tartják számon, mint a kortárs dráma csodagyerekét: az író művei hazánkban is nagy népszerűségnek örvendenek, és több darabját vitték már színre itthon is.

Legismertebb darabjai között olyan fekete humorral átitatott történetei állnak, mint a Leenane szépe, a Kripli vagy a Vaknyugat.

Hóhérok című drámáját idén a Katona viszi színre, melynek bemutatója március 18-án lesz. A történet középpontjában a halálbüntetés 1965-ös angliai eltörlése áll, főszereplője pedig nem más, mint a világ második legjobb hóhérja, Harry Wade.

Ha kíváncsi vagy rá, mit kezd magával egy munkanélkülivé vált hóhér, és szereted a keserű, mégis nevettető történeteket, akkor ez a fekete komédia biztosan elnyeri majd a tetszésed.

Bertolt Brecht-Paul Dessau: A kaukázusi krétakör, Katona József Színház

5/5 Bertolt Brecht-Paul Dessau: A kaukázusi krétakör, Katona József Színház

Szintén a Katonában kerül bemutatásra az egyik legjobban várt darab az idén, A kaukázusi krétakör, amelynek középpontjában a segítségnyújtás kérdésköre áll.

A darabban a polgárháború alatt egy nő menekül egy gyermekkel, akit megmentett, és akit szeretne felnevelni, ám a vér szerinti anya is előkerül, és visszaköveteli magának a gyereket.

Az ő perükről, a Bibliából ismert salamoni ítéletről szól Brecht darabja, amelyet itthon már többször vittek nagy sikerrel színre, és amelynek legújabb adaptációján sem fogsz unatkozni!