5+1 inspiráló film, ami megváltoztathatja az egész napodat

Kerekes Vivien
Írta: ,
5+1 inspiráló film, ami megváltoztathatja az egész napodat

Vannak napok, amikor legszívesebben leülnénk a tévé elé, és végignéznénk egy vígjátékot anélkül, hogy különösebben gondolkodnunk kéne a sztorin. De biztosan te is ismered azt az érzést, amikor ennél egy kicsit többre vágysz: esetleg egy olyan filmre, ami napokig ott motoszkál majd a fejedben, és teljesen megváltoztatja a hangulatodat. Most összegyűjtöttünk néhány (talán kevésbé ismert) történetet, amit mindenképpen érdemes megnézned – akkor is, ha már volt szerencséd hozzájuk.

Az élet szép Kép forrása: imdb.com

Ritkán nézel régi filmeket? Akkor most ideje kivételt tenned, ez az alkotás ugyanis nem véletlenül kapott temérdek jelölést és díjat a különleges forgatókönyve miatt.

A történet 1938-ban veszi kezdetét, és ekkor ismerjük meg a főszereplők egy részét: Guidot, az álmodozó férfit, aki menthetetlenül beleszeret Dorába, és mindent el is követ, hogy végül elcsábítsa őt. Terve sikerül is, mert 5 évvel később már egy kisgyermekük is van – a problémák azonban ott kezdődnek, hogy a családot zsidó származásuk miatt táborba szállítják.

Gudio nem akarja, hogy a gyermekének máris ilyen szörnyűségeken kelljen keresztül mennie, így kitalál egy játékot, amivel egész más színben mutatja meg fiának a körülöttük zajló eseményeket. A film egyszerre képes megnevettetni, ugyanakkor pedig bemutatni, milyen elképesztő erő rejlik bennünk.

A messzi dél vadjai Kép forrása: rottentomatoes.com

A film egyszerre foglalja magában a dráma és a fantasy elemeit, a sztori pedig igazán magával ragadó.

A főszereplő egy hatéves kislány, Hushpuppy, aki olyan helyen él, amit egy hatalmas gát teljesen elválaszt a külvilágtól.

Mivel édesapjának (aki egyedül neveli őt) alkoholproblémái vannak, a gyermek leginkább az őt körülvevő vadállatokban lel barátságokra.

A bonyodalom akkor kezdődik, amikor a 100 évente lecsapó vihar lerombolja a környezetüket, és ezáltal feléleszti az egykor kihalt, gonosz lényeket.

Hushpuppy minden igyekezetét beveti, hogy visszahozza a régi "nyugalmat", és megmentse a szeretteit – ezt pedig olyan módon ábrázolják a képernyőn, amiért 2012-ben 4 Oscar-jelölést is kapott a film.