Hemingway és Fitzgerald hagyatéka – ezért érdemes az elveszett nemzedék műveit is forgatnod

Bodnár Alexa
Írta: ,

A hűvös őszi délutánokon, estéken jól eső érzés otthon elnyújtózni a fotelben, és olvasni valami igazán jó könyvet. A legújabb bestsellerek mellett azonban érdemes időnként régi klasszikusokat leemelni a könyvespolcról, hiszen ezek is szólhatnak olyan dolgokról, amelyek még manapság is nagyon aktuálisak. Ilyen lehet például egy-egy regény vagy novelláskötet az elveszett nemzedék tagjaitól – cikkünkben összeszedtük, miért is időtállóak az ő műveik, és ajánlunk néhány kötetet, amivel elkezdheted a velük való ismerkedést.

De kiket is takar az elveszett nemzedék? Kép forrása: tumblr, verticalfilm

Az elveszett nemzedék, azaz a lost generation azon írok csoportját jelöli, akik az első világháború után teljesen kiábrándultak az úgynevezett amerikai álomból. A csoportot nagyjából Ernest Hemingway: The Sun Also Rises (magyarul: Fiesta. A nap is felkel) című regényének megjelenése óta aposztrofálják ezen a néven. Az elveszett nemzedék mecénása és fő támogatója Gertrude Stein, amerikai költő- és írónő volt, aki az írókon kívül olyan festők munkásságát is patronálta, mint Picasso vagy Modigliani. Hemingway-en kívül többek között a következő írók tartoznak még a generáció tagjai közé: F. Scott Fitzgerald, T. S. Eliot, James Joyce, Sherwood Anderson, William Faulkner, Waldo Peirce, Ezra Pound, Alan Seeger, Franz Kafka, Henry Miller és Aldous Huxley.

Az új elveszett generáció Kép forrása: curly-words.tumblr.com

Az Y generáció tagjait, azaz az 1982-1994 között születetteket szintén szokták az elveszett generációként titulálni, természetesen nem a kiábrándultságot tükröző, cinikus műveik miatt, hanem az ehhez hasonló világlátásukért. Ők is egy olyan világban nőttek fel, amelyre a gyors változás volt jellemző, és amiben rá kellett eszmélniük arra, hogy az élet folyamatos küzdésből áll, és gyakran kudarccal végződnek a próbálkozások.

De éppen ezért ezt a generációt folyamatos tettvágy, és a változtatásra irányuló hajlam jellemzi. Ha te is Y-os vagy, akkor sok párhuzamot találhatsz a saját világlátásod és az elveszett nemzedék tagjainak szemlélete között is, és olyan főhősök történeteivel találkozhatsz, akiknek szintén nagy céljaik, álmaik vannak az életben, akárcsak a te generációdnak, de ugyanúgy nem látják azok megvalósulásának útját.