Hemingway és Fitzgerald hagyatéka – ezért érdemes az elveszett nemzedék műveit is forgatnod

Írta: ,

A hűvös őszi délutánokon, estéken jól eső érzés otthon elnyújtózni a fotelben, és olvasni valami igazán jó könyvet. A legújabb bestsellerek mellett azonban érdemes időnként régi klasszikusokat leemelni a könyvespolcról, hiszen ezek is szólhatnak olyan dolgokról, amelyek még manapság is nagyon aktuálisak. Ilyen lehet például egy-egy regény vagy novelláskötet az elveszett nemzedék tagjaitól – cikkünkben összeszedtük, miért is időtállóak az ő műveik, és ajánlunk néhány kötetet, amivel elkezdheted a velük való ismerkedést.

De kiket is takar az elveszett nemzedék? Kép forrása: tumblr, verticalfilm

1/4 De kiket is takar az elveszett nemzedék?

Az elveszett nemzedék, azaz a lost generation azon írok csoportját jelöli, akik az első világháború után teljesen kiábrándultak az úgynevezett amerikai álomból. A csoportot nagyjából Ernest Hemingway: The Sun Also Rises (magyarul: Fiesta. A nap is felkel) című regényének megjelenése óta aposztrofálják ezen a néven. Az elveszett nemzedék mecénása és fő támogatója Gertrude Stein, amerikai költő- és írónő volt, aki az írókon kívül olyan festők munkásságát is patronálta, mint Picasso vagy Modigliani. Hemingway-en kívül többek között a következő írók tartoznak még a generáció tagjai közé: F. Scott Fitzgerald, T. S. Eliot, James Joyce, Sherwood Anderson, William Faulkner, Waldo Peirce, Ezra Pound, Alan Seeger, Franz Kafka, Henry Miller és Aldous Huxley.

Az új elveszett generáció Kép forrása: curly-words.tumblr.com

2/4 Az új elveszett generáció

Az Y generáció tagjait, azaz az 1982-1994 között születetteket szintén szokták az elveszett generációként titulálni, természetesen nem a kiábrándultságot tükröző, cinikus műveik miatt, hanem az ehhez hasonló világlátásukért. Ők is egy olyan világban nőttek fel, amelyre a gyors változás volt jellemző, és amiben rá kellett eszmélniük arra, hogy az élet folyamatos küzdésből áll, és gyakran kudarccal végződnek a próbálkozások.

De éppen ezért ezt a generációt folyamatos tettvágy, és a változtatásra irányuló hajlam jellemzi. Ha te is Y-os vagy, akkor sok párhuzamot találhatsz a saját világlátásod és az elveszett nemzedék tagjainak szemlélete között is, és olyan főhősök történeteivel találkozhatsz, akiknek szintén nagy céljaik, álmaik vannak az életben, akárcsak a te generációdnak, de ugyanúgy nem látják azok megvalósulásának útját.

A sorozatok helyett Kép forrása: tempodadelicadeza.com

3/4 A sorozatok helyett

Az elveszett nemzedék tagjainak regényei – főként, amelyeket F. Scott Fitzgerald jegyez – sok szereplővel dolgoznak, és legalább annyi fordulat és dráma van bennük, mint a kedvenc modern sorozatainkban, nem beszélve a szerelmi sokszögekről, vagy a tépelődésről szerelem és pénz között.

Gyakori szereplők az elitréteg tagjai is, így rengeteg érdekességet tudatsz meg arról, hogyan tettek szert akkoriban nagy vagyonra, vagy éppen miért veszítettek el egyik napról a másikra mindent. Valószínűleg nem körömrágósan izgalmas történetek, de néhány esti sorozatnézés helyett remek kikapcsolódásnak ígérkeznek.

Hol kezdd az ismerkedést? Kép forrása: tumblr, prettybooks

4/4 Hol kezdd az ismerkedést?

Túl a mindenki által ismert Nagy Gatsby-n, Fitzgerald-nak számos jobb regénye is volt, ilyen például a Szépek és átkozottak, vagy élete utolsó műve, Az utolsó cézár is. Előbbi egy new york-i okos, sikeres és jóképű férfi története a szerelem és vagyon megtalálásáról, megszerzéséről és elvesztéséről, míg utóbbi Hollywood kulisszái mögé enged olyan betekintést, amelyet nem igazán kapsz meg más műtől, hiszen Fitzgerald maga is tevékenykedett az álomgyárban. Aldous Huxley Szép új világ című disztópiáját vélhetően izgalmasnak fogod találni, ha Az éhezők viadalát vagy a Beavatottat is élvezted, de ha szereted a verseket, akkor T. S. Eliot költeményei is biztosan elvarázsolnak majd; az Alfred Prufrock szerelmes éneke például igazán szívderítő alkotás. A már említett festők képeivel is érdemes ismerkednek, ha igazán fel akarod deríteni a korszakot, és a generáció zeneszerzőivel is, Sergei Prokofiev-vel, Paul Hindemith-el, George Gershwin-el és Aaron Copland-el.