A gyermekkor okozta sebek – 4 könyv, ami segít feldolgozni ezeket

Pölz Kitti
Írta: ,

Sokunknak fogalmunk sincs róla, hogy miért is hordozunk magunkban bizonyos személyiségjegyeket, azt pedig végképp nem tudjuk, miért ragaszkodunk ezekhez a tulajdonságainkhoz, attitűdjeinkhez annyira... Nos, az önismeret folyamatos fejlesztése már félsiker, mégis előfordulhat, hogy a legnyugodtabb állapotunkban is kihoz a sodrunkból egy érintés, egy ismerős mondat, néhány rossz szó vagy egy, a szüleinkre és az ő hibás nevelésükre emlékeztető élethelyzet.

Félreértés ne essék, nem kell ilyenkor rögtön elkezdeni szidni anyát és apát, de egy dolgot nyugodtan elfogadhatsz tényként: mivel senki sem tökéletes, így ők sem valószínű, hogy az egész felcseperedésed minden percében kifogástalan munkát végeztek - nekik is voltak nehéz időszakaik, és igen, ők tényleg csak jót akartak akkor is, mikor szó szerint átgázoltak rajtad egy-egy mondatukkal, szidásukkal vagy cselekvésükkel.

Abban, hogy ezeket a sebeket biztonságban tudd feltépni és újra, most már véglegesen be tudd őket gyógyítani, nemcsak a terápia segíthet (persze ha szükségét érzed, soha ne legyen rosszabb dolgod, mint önismeretet gyakorolni egy segítő szakember keze alatt). Létezik jó pár olyan könyv, ami könnyen szembesíthet a szüleid hibáival, mégsem szít benned haragot, inkább csak segít okosan feldolgozni ezeket az eseményeket - ha készen állsz a még mélyebb önismereti utazásra, vágj bele valamelyikbe azonnal!

L. Stipkovits Erika: Szeretettel sebezve Kép forrása: libri.hu

Ez a könyv pontról pontra segít végigmenni szüleink viselkedésén, azokon a mintázatokon, amit jelentős hatással voltak arra, hogy mi magunk milyen társak, szülők, szeretők, barátok lettünk. Segítségével képes leszel megváltoztatni a tudattalanul beépült, akár generációkon keresztül örökített szülői mintákat.

A szerző izgalmas példák bemutatásával ismerteti az egyes szülőtípusokat: a borostyán, a szülősítő, az idomár, a jó fej, a mártír, az üveghegy, a szuperszülő, az agresszor, a bátorító szülői viselkedést. Segít abban, hogy felismerjük szüleink nevelési stílusát és szülőként, a jobbítás szándékával, sajátunkat is.

Tesztjei és gyakorlatai - amiket akár a szüleinkkel, testvéreinkkel, párunkkal is megcsinálhatunk - fejlesztik az önismeretet, így minden kapcsolatod harmonikusabbá válhat körülötted.

Susan Forward: Mérgező szülők Kép forrása: libri.hu

Hiába a kevésbé szimpatikus cím, egy igazi pszichológiai remekműről van szó: ez a könyv nemcsak rengeteg felnőttben megfogalmazódó gyermeki kérdésre ad választ (Én is elkövetem ugyanazokat a hibákat, amiket a szüleim? Mérgezőek voltak az életemre nézve?), de megdöbbentő példákkal azt is illusztrálja, milyen sérüléseket okoz a gyerek lelkében a destruktív szülői magatartás, és teszi a felnőtt embert - nemritkán egy életre - a szülők rabjává.