Filmezz, zenélj, táncolj, énekelj! – Összegyűjtöttük a legjobb zenés filmeket

Írta: ,

Lehet vicces, lehet tragikus, lehet harcos és lehet romantikus: annyiféle zenés film van, hogy mindenki talál köztük olyat, amelyet a szívébe zárhat. Ezzel a gyűjteménnyel most megkönnyítjük a választást!

Klasszikus: A muzsika hangja Kép forrása: yousingers.com

1/10 Klasszikus: A muzsika hangja

A muzsika hangjában minden megvan, ami egy békebeli musicalhez kell: gyönyörű alpesi környezet, cuki gyerekek, tűzről pattant főszereplő, kedves dalok és némi romantika.

Ilyen az, amikor a tündérmesét semmi nem árnyékolja be – minden nehézség csak átmeneti.

Szombat délutáni nosztalgiázáshoz kiváló!

Szerelmes: West Side Story Kép forrása: kefalonitis.com

2/10 Szerelmes: West Side Story

A jól ismert Rómeó és Júlia-történet feldolgozásában New York-i utcai bandák feszülnek egymásnak – a rivális Tony és Maria viszont egymásba szeretnek.

Képes-e a tiltott szerelem legyőzni az etnikai ellentéteket?

A máig modernnek ható, feszült és pörgős táncjelenetekkel teli musicalt Leonard Bernstein zenéje teszi emlékezetessé.

Rockos: Jézus Krisztus Szupersztár Kép forrása: quotesgram.com

3/10 Rockos: Jézus Krisztus Szupersztár

Fel lehet-e dogozni a legismertebb bibliai történetet rockoperaként?

A Jézus Krisztus Szupersztárt látva nem tűnik szentségtörőnek az ötlet; ezt a filmet karácsony este is nyugodt szívvel meg lehet nézni.

Az ütős dalok Jézus történetének drámaiságát, a lírai számok pedig a szépségét sokszorozzák meg.

Háborúellenes: Hair Kép forrása: das-kinoplakat.de

4/10 Háborúellenes: Hair

A sikeres Broadway-musicalt Milos Forman kissé későn, a hippi korszak alkonyán vitte filmre – a lényegen viszont mindez semmit nem változtat.

Kevés olyan történet van, amelynek a befejezése ennyire megrázó és igazságtalannak ható, mint a Hair-é – sokadszorra is ugyanúgy összeszorul a szívünk, amikor a valóság kegyetlenül elsöpri a hippi álomvilágot.

Vidám: Mamma mia! Kép forrása: cinemadenovo.blogspot.hu

5/10 Vidám: Mamma mia!

A Mamma mia! a giccs határán egyensúlyozva pörgeti túl a látványos és kötelező musicalelemeket – a recept valahogy mégis működik!

Ez a film tele van kellemes meglepetésekkel: az ABBA slágerei máig élvezhetőek, Meryl Streep-nek szuper hangja van… a butuska történet nyilvánvalóan csak alibi, az önfeledt szórakozást a bohóckodó sztárok és a dalok garantálják.

Sötét: Kabaré Kép forrása: impawards.com

6/10 Sötét: Kabaré

Mindig izgalmas, ha egy zenés film a musicalek rózsás kulisszái helyett komorabb közegben játszódik.

Ezt teszi például a börtönfilmként is működő Chicago; vagy a Kabaré, amely a fasizmus németországi megerősödését mutatja be.

Félelmetes, ahogy a divatos, szabados mulató egyre fenyegetőbb hely lesz, az ártatlan produkciók pedig egyre bizarrabbnak tűnnek.

Melankolikus: Llewyn Davis világa Kép forrása: wearemoviegeeks.com

7/10 Melankolikus: Llewyn Davis világa

Ha távol áll tőled a musicalek csillogó világa, de szereted a jó folk zenét, a Coen testvérek független filmjét, a Llevyn Davis világát neked találták ki!

A melankolikus, a zenészlét hullámvasútját őszintén bemutató mű nagyon érzékeny és szívhez szóló – egy borongós délutánra tökéletes program.

Varázslatos: Moulin Rouge! Kép forrása: dvdsreleasedates.com

8/10 Varázslatos: Moulin Rouge!

Ha azt várod egy musicaltől, hogy elvarázsoljon és megríkasson, a műfaj egyik csúcsa a Moulin Rouge! lesz számodra.

A népes sztárgárdával, bombasztikus slágerekkel és túlzsúfolt, mesebeli díszlettel megtámogatott film természetesen a szerelemről szól – egy tragikus történet valahol félúton a komolyan vett tündérmese és a posztmodern játék között.

Életrajzi: Ray Kép forrása: fbw-filmbewertung.com

9/10 Életrajzi: Ray

Zenés filmet természetesen a legegyszerűbb egy karizmatikus zenész életéről forgatni – a huszadik század pedig bőven kínált különös életutakat.

Filmet kapott a bohém Bob Dylan (I’m not there) és a vagány Johnny Cash (A nyughatatlan) mellett a műfajteremtő Ray Charles is: Jamie Foxx élete legjobbját nyújtja a vak sztár szerepében.

Magyar: István, a király Kép forrása: filmdroid.hu

10/10 Magyar: István, a király

Talán nem túlzás állítani, hogy az István, a király mindannyiunk életében megjelent ilyen-olyan formában az elmúlt harminc évben.

Mi például töri órán is elemeztük: hiszen éppen annyit meg lehet tudni belőle Szent Istvánról, mint a nyolcvanas évek végének közgondolkodásáról.

Egy fülbemászó rockopera, legendás filmes szereposztással – olyan közös kincs ez, amelyre büszkék lehetünk.