Filmek, melyekből sokat tanulhatsz az életről és másokról

Írta: ,
Bárki bármit mond, a filmekből bizony tanulni is lehet. Mint külső szemlélő, kitűnően ráláthatunk egy-egy mindennapi problémára, emberi játszmákra, ezért könnyen megérthetjük a mondanivalójukat- viszont saját életünkbe belefonni már annál nehézkesebb.
Leckék az életről

1/8 Leckék az életről

Jack Lemmon utolsó filmje igazán szívbemarkoló, igaz történetet mesél el. A főszerepben egy munkamániás újságíró áll, aki miután megtudja, hogy hajdani, kedvenc egyetemi professzora haldoklik, úgy dönt, meglátogatja őt.
A találkozás örökre megváltoztatja, mivel rájön, az élet sokkal több, mint a mindennapi mókuskerék. A film a halál, a család, a boldogság témaköreit boncolgatja, miközben hatalmas bölcsességekkel ajándékozza meg a nézőt.  

Az élet szép

2/8 Az élet szép

Csodálatos történet arról, hogy lehet elviselhetőbbé tenni egy kisgyereknek a koncentrációs tábort, már ha valamennyire ez lehetséges. A főhős egy félzsidó apuka, akit gyermekével együtt elhurcolnak a nácik, és mindent megtesz azért, hogy fia ne érzékelje azt, ami valójában körülveszi: így azt mondja neki, csupán egy játékba csöppent, ahol helyt kell állnia.


A kisgyerek ezt elhiszi, főleg azért, mert édesapja a legnagyobb borzalmak közepette is megtartja derűjét, humorát és gyermeki játékosságát.

A bakancslista

3/8 A bakancslista

Mit tennél, ha megtudnád, hogy az életed a végéhez közelít? Folytatnád a mindennapjaidat, vagy végre elkezdenél ÉLNI? A főszereplők az utóbbit választják, és készítenek egy listát, melynek pontjait meg szeretnék tapasztalni, mielőtt eltávoznak az élők sorából.
A film üzenete, hogy ne hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a rutin, hanem tegyük meg, amire vágyunk, ne tévesszük szem elől az álmainkat. Éljünk úgy, hogy büszkén gondolhassunk vissza az élményekkel és kalandokkal teli életünkre. 

A forrás

4/8 A forrás

Érdekel mi van halál után? Hiszel a reinkarnációban?

Ha jártas vagy a spirituális témákban, akkor ez a film biztosan magával ragad majd. Nagyon elvont alkotás, nehezen emészthető, de ha nyitott vagy rá, akkor igazán mellbevágó mondanivalója van.
A story alapját egy szerelmi szál adja, majd bontakozik ki belőle egy sokkal összetettebb és mélyebb világ, mely a halhatatlanság, az örök élet fája és a megvilágosodás kérdéseit feszegeti.

Marley meg én

5/8 Marley meg én

Kutyabarátok egyik kedvenc filmje, ami egy amerikai család életét mutatja be, valamint azt, hogy kedvenc labradoruk miképp borítja fel a házaspár mindennapjait.
A film üzenete nem csupán annyi, hogy milyen jó, ha egy ebbel osztjuk meg életünket, hanem hogy mennyire meg tud változtatni minket egy négylábú barát, és rávilágít arra, mi, emberek mennyi mindent tudnánk tanulni tőlük a szeretetről, hűségről és az elfogadásról.

A boldogság nyomában

6/8 A boldogság nyomában

Sosem szabad feladni!- ez a film mottója. A főszereplő egy olyan családapa, akit miután elhagy a felesége, elveszíti a munkáját, egyedül marad kisfiával, akiről gondoskodnia kell.


Az időközben hajléktalanná lett férfi próbálja fiának megadni, hogy legyen tető a feje fölött, de állás nélkül ez lehetetlen, így gyakori vendégei lesznek menhelyeknek, hogy legalább ne a szabad ég alatt hajtsa álomra a fejét.
Mindezek ellenére az apuka nem adja fel, a brókerkedés rejtelmeibe veti bele magát, és elhatározza, hogy ha törik, ha szakad, megszerzi az egyik legnehezebb és legjobban fizető állást.

Az utolsó óra

7/8 Az utolsó óra

Szennyezzük a környezetet- ezzel nem mondunk újat. Viszont ez a megrázó dokumentumfilm kendőzetlenül szemünk elé tárja, mit is teszünk. Szakértők szólalnak fel, mely tevékenységünkkel milyen pusztításokat is végzünk, és mi lesz akkor, ha ez így folytatódik.
Bepillantást nyerhetünk például abba, hogyan változik az időjárásunk, milyen tempóban olvadnak a jégsapkák és mik a következményei. A Föld már lázad ellenünk, ez látjuk és érezzük. A film felszólít, hogy cselekedjünk, mielőtt túl késő lesz. Vagy már késő van…?

Rekviem egy álomért

8/8 Rekviem egy álomért

Amennyiben egy könnyű, délutáni filmre vágysz, akkor semmiképp se erre essen a választásod, ugyanis hihetetlenül lebilincselő, utána egy ideig biztosan nem fogsz magadhoz térni. Igaz, kissé elvont, mégis tökéletesen elénk tárul a drogok világa, a függőség lelki háttere.
A film végén láthatjuk, hogy az életből kiábrándult emberek menedéke miképp rombolja szét a valóságérzetet, és hogy mindez milyen súlyos következményekkel járhat. Igazi drogprevenciós alkotás!