Filmajánló: Támadás a Fehér Ház ellen 2. – London ostroma

Gyöngyösi Lilla
Írta: ,

A Támadás a Fehér Ház ellen igazi régisulis akciófilm volt tele robbantásokkal, feszültséggel, egy megmentésre váró amerikai elnökkel és egy hős Gerald Butlerrel. A történet Londonban folytatódik – a stílus hasonló, a tét azonban sokkal nagyobb a három évvel később játszódó második részben.

Miért izgulhatunk?

A film 2013-as első része egy igazi amerikai rémálmot mutattott be: észak-koreai katonák foglalták el Amerika legfontosabb épületét, az elnököt pedig túszul ejtették. Ahogy a jó folytatásoknál lenni szokott, a második rész emeli a tétet: már nem csak egy ország vezetője van veszélyben, hanem az összesé, hiszen mindannyian Londonba repülnek a gyanús körülmények között elhunyt brit miniszterelnök temetésére. Így aztán még könnyebb azonosulni a korunkat meghatározó terrorfóbiával, hiszen a film itt játszódik a szomszédban.

Kép forrása: bigbangmedia.eu

Hiába ígérték a világ legjobban biztosított eseményének – ahogy a Fehér Ház sem volt sebezhetetlen, itt is hiba csúszik a számításba. Kiderül ugyanis, hogy az egész temetés csapda volt: a terroristák csak arra vártak, hogy a világ összes fontos politikusát egyszerre likvidálhassák, velük együtt pedig Londont, illetve a többi jelentős nyugati nagyvárost is megsemmisítsék. Szerencse, hogy a vendégek között van az előző részből ismerős amerikai testőr, Mike Banning is, aki a brit MI6 ügynökének segítségével veszi fel a harcot az ellenséggel – miközben sosem lehetnek biztosak benne, kiben bízhatnak.

És mi kikben bízhatunk?

Az előző rész amerikai kulcsszereplői, azaz a már említett testőr (Gerlad Butler – 300) , az amerikai elnök (Aaron Eckhart – A sötét lovag) és helyettese (Morgan Freeman – A remény rabjai), valamint a védelmi miniszter (Melissa Leo – A nagy dobás) mellé csupa új szereplőt kapunk. Az MI6-es ügynököt például Charlotte Riley (A tenger szívében, A holnap határa) játssza, a főellenség Alon Aboutboul pedig olyan jellegzetes arcú színész, akit biztosan láttál már valamiben (például a Hazugságok hájójában vagy a Rambo 3-ban). Újonc a rendező is: a régi motoros akciófilmes Antoine Fuqua helyett most a Hollywoodban kezdőnek számító, iráni származású, de Svédországban élő Babak Najafi felel a feszes tempóért. Najafi rendezett már svéd akciófilmet, így valószínűleg jó kezekbe került a London ostroma.

Tátva marad a szád

A filmet elsősorban azoknak ajánljuk, akik kíváncsiak arra, hogyan néz ki, amikor London nevezetességei sorra a levegőbe repülnek – az előzetes gigarobbanásokat ígér, ami Gerlad Butler izmaival kiegészülve leginkább a látványorientált, pörgős akciófilmek rajongóinak kedvez. Anyukádat ne erre vidd, de a barátod biztos örül majd, ha ezt a mozit dobod be közös programnak!