Filmajánló: Életem NAGY szerelme

Zabolai Margit
Írta: ,

Diane (Virginie Efira) egy gyönyörű nő. Hogy egész pontosak legyünk, egy tündöklően gyönyörű nő. Az a típus, aki után mindenki megfordul az utcán. Mindemellett határozott, jó humorú, briliáns ügyvéd. Ráadásul épp most lépett ki boldogtalan házasságából, így készen áll arra, hogy végre összetalálkozzon élete nagy szerelmével. De, mint tudjuk, nem a méret a lényeg...

A történet eddig a szokásos hollywoodi tündérmese is lehetne, főleg, ha hozzátesszük, hogy Diane nagy szerelme egy égben írt véletlen kapcsán érkezik: megtalálja a nő elveszített mobiltelefonját, felhívja, és a rövid beszélgetés során gyorsan egymásra is hangolódnak – a mobil visszaszolgáltatása pedig remek apropó az első randihoz.

Mielőtt azonban sóhajtva továbbkattintanál, hogy már megint valami banális sztorival fárasztanak a forgatókönyvírók, itt jön a csavar: a humoros, életrevaló és imádnivaló Alexandre (Jean Dujardin) ugyanis nem is olyan tökéletes. Van egy kis hibája: körülbelül fél méterrel alacsonyabb Diane-nél.

Az, hogy ez az apróság mennyire jelentéktelennek tűnik, és mégis mennyire képes belerondítani a tündérmesébe (ahol minden férfi magas, izmos és kisportolt), jól szemlélteti, mennyire irreális ideált ültetett belénk a média, meg persze a mozifilmek.

Egészen izgalmas vállalkozásnak ígérkezik, hogy a rendező és forgatókönyvíró, Laurent Tirard filmesként is meg meri ezt mutatni, ráadásul egy könnyű vígjáték formájában. Reméljük, hogy valóban nem ragad majd le a sablonos fordulatoknál, és mer görbe tükröt tartani társadalmunk elé, megmutatva a szerelem valódi arcát.

Ami pedig a szereplőket illeti: Jean Dujardin nem kispályás francia színész, ha szabad ezzel a szóviccel élnünk. Játszott a Hajszában, a Csalások hálójában, és a több nemzetközi elismerést besöprő Némafilmesben is, így remélhetőleg most is hozza majd a tőle megszokott színvonalat.

Szerencsére Virginie Efira is több, mint gyönyörű színésznő: tehetségét megmutatta már több romantikus vígjátékban, játszott a Szívecskéimben és a Felcsípve című filmben is.

A francia filmesek általában elég jók abban, hogy a romantikus vígjátékok kliséin csavarjanak egyet, így az eredmény új és friss legyen, anélkül, hogy a történet túlságosan elnehezülne vagy izzadságszagúvá válna.

Reméljük, az Életem NAGY szerelme is ehhez hasonló, nem mindennapi tündérmese lesz.