Filmajánló: A legkúlabb nap

Zabolai Margit
Írta: ,

Te mit tennél, ha tudnád, hogy már csak egy kis időd van hátra? Hogy már nem lesz időd családot alapítani, karriert építeni, befejezni a konyha felújítását? A fura és túlzottan is ambiciózus zongorista Andiban és a laza, könnyelmű Bennóban egy dolog közös: mindkettőjüket halálos betegséggel diagnosztizálták.

A két fiatal férfi tudja, hogy nem maradt sok ideje hátra, ám Bennónak köszönhetően azt is felismerik: a lehetőségek hiánya egyúttal a felelősség és a nyomás végét is jelenti, megmaradt idejükkel azt kezdenek, amit csak szeretnének. Ennek következtében a bűntudat szikrája nélkül pénzt szereznek egy banktól csalás útján, megszöknek a hospice-ból, majd fricskát mutatnak a világnak, és elindulnak, hogy hátralévő napjaik a legkúlabb napok legyenek.

Az úti cél nem más, mint Afrika, így érthető, hogy a hipochonder Andinak az utazás kezdete totális rémálom, míg Benno titokban arra készül, hogy végre, az életben először és talán utoljára, szembenézzen a múltjával. Számos vidám és szomorú pillanatot élnek meg, hogy elérjék eredeti céljukat – átélni a LEGKÚLABB NAPOT.

A film rendezője és forgatókönyvírója Florian David Fitz, aki Benno karakterét alakítja, és ismerős lehet a Csajok a csúcsonból, a Bazi nagy török lagziból vagy A világ fölméréséből is, emellett pedig több filmnek is jegyzi a forgatókönyvét, illetve rendezését.

Az Andit alakító Matthias Schweighöfer a német filmek kedvelői előtt szintén nem lehet ismeretlen, több mozifilmben is feltűnt, és fiatal kora ellenére számos szakmai díj birtokosa.

Úgy tűnik tehát, hogy a szomorú téma ellenére egy szórakoztató, a dolgokat egy kicsit más szemszögből bemutató filmet láthatunk viszont a vásznon, ami nem fél legbelsőbb félelmeinket is megmutatni. A legkúlabb nap egy sötét, de annál inkább szerethető road movie-nak ígérkezik, mely a német vígjátékoknál megszokott történeteknél mélyebb üzenetet hordoz, az előzetes alapján pedig a finom poénok mellett a zene is kifejezetten magával ragadóvá teszi majd a hangulatot.