5 filmadaptáció, ami sokkal jobb, mint a könyv

Gyöngyösi Lilla
Írta: ,

Ugyan már, a film mindig sokkal gyengébb, mint a könyv, amiből készült! – ez az általánosan elfogadott vélekedés, igaz? Pedig van kivétel! Előfordul, hogy egy tehetséges rendező meglát valami olyasmit a közepesen jó irodalmi alapanyagban, amit senki más. Ilyenkor pedig megtörténik a csoda, és a film sokkal élvezetesebb lesz, mint az eredetije. Természetesen a listánk nagyon is szubjektív – te melyik ponttal vitatkoznál?

Értelem és érzelem Kép forrása: fanpop.com/

Elkövettem egy nagy hibát: azután olvastam el Jane Austen regényét, hogy láttam Ang Lee és Emma Thompson adaptációját. Szép kis csalódás ért, ugyanis könyvben az Értelem és érzelem csupán a Büszkeség és balítélet halovány utánzata: túl hosszú, nyögvenyelős, látszatproblémákkal teli lányregény.

Eközben a filmváltozat feltűnően szellemes, mai fejjel is könnyen átérezhető, a karaktereket pedig remek színészek (Emma Thompson, Kate Winslet, Alan Rickman, Hugh Grant) keltik életre.

Olyan derűs és hangulatos történet kerekedett a vásznon Austen regényéből, amit egyszerűen jó nézni.

Oké, tudom, hogy ezzel most sok keményvonalas rajongót megsértek, de lássuk be: J. R.

R. Tolkien sokkal nagyobb gondolkodó volt, mint amekkora író.

Őt elsősorban az érdekelte, hogy megteremtsen egy mitológiát, az már kevésbé, hogy ez a nagyközönség számára mennyire fogyasztható. Bár imádom a világot, amit alkotott, embert próbáló feladat átrágni magunkat a vaskos köteteken.

Peter Jackson viszont egyértelműen közönségbarát filmeket akart készíteni: éles szemmel válogatott a bőséges anyagból, a történetszálakat pedig olyan dinamikusan váltogatta, hogy simán lekörözte a könyvek botrányosan egyhangú szerkezetét. Az eredmény: egy pörgős és időtálló fantasy.