5 filmadaptáció, ami sokkal jobbra sikerült, mint a könyv

Gyöngyösi Lilla
Írta: ,
5 filmadaptáció, ami sokkal jobbra sikerült, mint a könyv

Ugyan már, a film mindig sokkal gyengébb, mint a könyv, amiből készült! – ez az általánosan elfogadott vélekedés, igaz? Pedig van kivétel! Előfordul, hogy egy tehetséges rendező meglát valami olyasmit a közepesen jó irodalmi alapanyagban, amit senki más. Ilyenkor pedig megtörténik a csoda, és a film sokkal élvezetesebb lesz, mint az eredetije. Természetesen a listánk nagyon is szubjektív – te melyik ponttal vitatkoznál?

A keresztapa Kép forrása: weheartit.com

Francis Ford Coppola művét minden idők legjobb filmjei közt tartják számon – ezzel szemben Mario Puzo regénye nem sokkal több, mint egy ponyva.

Az egykori lakótársam fél év alatt nem jutott túl az első pár oldalon, pedig becsülettel próbálkozott: könyvben A keresztapa túlírt, túlrészletezett alkotás.

Coppola adott igazi mélységet a véres maffiatörténetnek: a legendássá vált zene, a fojtogató hangulat és persze a zseniális színészi alakítások mind a film sajátjai.

A „visszautasíthatatlan ajánlat” például csak Marlon Brando szájából hangzik olyan hidegrázósan, a könyvben egy szinte mellékes mondat, ami felett könnyen átsiklunk.

Értelem és érzelem Kép forrása: fanpop.com/

Elkövettem egy nagy hibát: azután olvastam el Jane Austen regényét, hogy láttam Ang Lee és Emma Thompson adaptációját. Szép kis csalódás ért, ugyanis könyvben az Értelem és érzelem csupán a Büszkeség és balítélet halovány utánzata: túl hosszú, nyögvenyelős, látszatproblémákkal teli lányregény.

Eközben a filmváltozat feltűnően szellemes, mai fejjel is könnyen átérezhető, a karaktereket pedig remek színészek (Emma Thompson, Kate Winslet, Alan Rickman, Hugh Grant) keltik életre.

Olyan derűs és hangulatos történet kerekedett a vásznon Austen regényéből, amit egyszerűen jó nézni.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv