Emlékszel még rájuk? Ilyenek ma a Farm, ahol élünk legendás szereplői

Írta: ,

A western filmekről mindenkinek a nyereggel megrakott lovak, a kalapos, revolveres, bőrnadrágos gengszterek jutnak eszébe. A háttérben itt-ott ördögszekerek gurulnak a perzselő homokban és még a legszelídebb, hosszú szoknyás feleségek is vadászpuskára támaszkodva révednek a távolba a nyikorgó verandáról.

Ennek a sztereotípiának mond ellent a Farm, ahol élünk című amerikai-western-dráma sorozat, ami a vadnyugat durvasága helyett a családi értékeket, a tisztességes munkát és az egymás iránti szeretetet helyezte előtérbe az Ingalls család példáján, 1974-től kezdve tíz éven át. A sorozat 34 éve ért véget. Hogyan alakult a szereplők élete? Maradtak-e a filmszakmában vagy egészen más irányt vett az életük?

Laura Elizabeth Ingalls Wilder

A kis Laura Ingalls szerepét játszó Melissa Gilbert a szakmában maradt és a Farm, ahol élünk történetét se zárta le véglegesen, ugyanis 2009-ben egy musical készült a teleregényből. Ebben persze már nem Laurát, hanem saját édesanyját, Caroline-t játszotta.

Később egy amerikai táncos műsorban (nálunk Szombat esti lázként ismert) szerepelt, írt gyermek könyvet, sőt még egy szakácskönyvet is megjelentetett. Mi más témában, mint a prérin élők speciális ételei.

Demokrata politikusi pályafutása csúcsát tavaly érte el, ám egészségügy okok miatt vissza kellett vonulnia a közszerepéstől. Az 54 éves színésznő élete baljósan indult, Gilbert születése után szülei lemondtak róla és azonnal árvaházba adták.

Öröm az ürömben, hogy már másnap a színész-komikus Paul Gilbert és felesége magához vette, s gyakorlatilag ennek köszönheti, hogy ismert művész lett. Tizenegy éves volt, amikor az apjaként szeretett férfi meghalt, de csak évekkel később tudta meg, hogy nem agyvérzésben hunyt el, hanem mentális betegségei miatt önkezével vetett véget életének.

A színésznőnek két gyermeke született, két házasságból. A 14 évvel idősebb Bruce Boxleitnerhez fűződő viharos, se veled, se nélküled kapcsolata 1995. január elsején lett hivatalos, ezen a napon házasodtak össze az édesanyja nappalijában.

2011-ben azonban végleg elváltak és két évvel később a színésznő, ötvenévesen harmadszor is oltár elé állt, jelenleg is boldog házasságban él. Egészsége viszont nem a legjobb, néhány éve gerincműtéten esett át, tavaly előtt pedig egészségügyi okok miatt úgy döntött, sebészeti úton eltávolíttatja mellimplantátumait.

Charles Philip Ingalls

A családfő szerepét játszó Michael Landon a képernyőn rendkívül hitelesen alakította a harmonikus családi életet megteremtő apa szerepét, noha a való életben ő maga sosem élhetett ilyen idilli körülmények között.

Édesanyja szuicid hajlamai miatt gyakorlatilag egész gyermekkorában készenlétben kellett állnia, anyja ugyanis még egy családi nyaralás alkalmával is úgy döntött egyszer, hogy vízbe fojtja magát a tengerparton.

Landon megmentette, a nő ezután úgy tett, mintha mi sem történt volna, de ezek az események gyógyíthatatlan sérüléseket okoztak a kis Michael lelkén.

A színész egy interjúban arról is beszélt, hogy a stressztől rendszeresen bepisilt, édesanyja pedig a házuk utca felőli oldalán szárítgatta a lepedőit. „Iskola után rohannom kellett haza, hogy eltüntessem az ágyneműt, mielőtt a barátaim meglátnák” – emlékezett vissza Landon.

Középiskolás éveiben profi gerelyhajító volt, ösztöndíjat is nyert és a sportnak szentelte minden idejét, egészen addig, amíg vállsérülése miatt abba kellett hagynia. Landon háromszor nősült, hat gyermeke született és három gyermeket fogadott örökbe.

Saját bevallása szerint láncdohányos és alkoholista volt. 1991-ben fájdalmakra panaszkodva kereste fel orvosát, s mint kiderült hasnyál-mirigy rákban szenved, amely átterjedt a májára és a nyirokcsomóira is. Bár az utolsó percig bizakodó maradt és nagyon sok humorral igyekezett enyhíteni testi fájdalmain, öt hónappal később elhunyt a család Malibui otthonában.