Ez az igazi amerikai álom! – Megőrjít a csaj (filmkritika)

Zabolai Margit
Írta: ,

Talán nincs olyan elképesztő sikertörténet, amit Hollywood még ne próbált volna elmesélni nekünk. A Megőrjít a csaj viszont egészen új fényt vet a „végül minden jóra fordul” típusú amerikai álomra. Peter Bogdanovich vígjátékában néhány kiváló színész is feltűnik, a rendező pedig nagy fába vágja a fejszéjét - de vajon sikerül-e megvalósítani azt, amit korábban csak keveseknek?

A Megőrjít a csaj egy tipikus helyzetkomikumokon alapuló vígjáték, ami a szokásos hollywoodi tündérmesét regéli el, néhány groteszkre fordított csavarral. Főhősünk ugyanis egy call-girl, aki házasságtörések, agyonhajszolt karrieristák és a fiatal hús után loholó nagyhatalmú filmmágnások lépcsőjén felmászva vált karriert, és jut el egészen a Broadway színpadáig.

Az ötlet, hogy Bogdanovich Hollywood kevésbé fotogén arcát mutassa meg egy vígjátékon keresztül, még nem ördögtől való, és egy nagyon pikírt, szatirikus, groteszk sztori lehetett volna abból, ahogyan a prostitúció, a hűtlenség vagy éppen az állandó megfelelési kényszer egy komédiában megjelenik. Sajnos azonban úgy tűnik, a rendező inkább csak a felszínt kapargatta meg...

A filmben csattannak a pofonok, de kisebbet szólnak a poénok, főleg a szóviccek („Beszólok én magának, hölgyem!”), és annak sem sok nyomát láttuk, hogy Bogdanovich mélyebbre próbált volna ásni, hogy ráleljen a társadalmi problémák gyökerére. Míg a főszereplő Imogen Poots talán leginkább bűbájos pofija, Owen Wilson pedig a nézőket csalogató neve miatt kerülhetett a moziba, szerencsére kapunk néhány igazán remek karaktert is.

Rhys Ifans például szinte lubickol a szerepében, és talán ő az egyetlen, akinél érezzük a kettősséget: azt, hogy egy olyan vígjátékot látunk, ami mögött mégis csak mocskos és nagyon is valós dolgok állnak, és ami úgy komikus, hogy közben nagyon tragikus is egyszerre.

Jennifer Aniston szintén nagyot alakít a dilis pszichiáter nő szerepében, nem vettük volna zokon, ha belőle egy kicsit többet is látunk, hiszen ezúttal is bizonyította, hogy nem csak a Jóbarátok jogán van helye a vígjátékokban.

Szóval ha nem a klasszikus, kitaposott hollywoodi sztorit, de a hagyományos forgatókönyvet keresed, és csak egy könnyű kikapcsolódás erejéig ülnél be a moziba, akkor a Megőrjít a csaj jó választás lehet, különösen, ha bírod a helyzetkomikumok fokozását – egészen az abszurditásig. Mélyebb gondolatokra azért ne, de Quentin Tarantino felbukkanására nyugodtan számíts!