Elmentek otthonról: a fake documentary és a paródia őrült tánca (Filmkritika)

Zabolai Margit
Írta: ,

Nem akarunk igazságtalanok lenni, az Elmentek otthonról kreatívjai valószínűleg mindent megtettek, hogy óriási csavarnak tűnjön, amikor az egzotikus környezetbe ültetett családlátogatás totális katasztrófába fullad, de amikor Christian Clavier feltűnik a mozivásznon, az átlag filmnéző már pontosan tudja, mi fog történni.

Az Elmentek otthonról alapsztorijában minden benne van, ami egy hétköznapi vígjátékhoz szükséges: a szerelmespár, Sonia és Franck meghívja barátait a lány öntelt apjának luxusszállodájába, Braziliába.

És ha már a paradicsomban vannak, Franck szeretné megkérni Sonia kezét, de ehhez meg kell szereznie az apa jóváhagyását is, ami valószínűleg jobban menne, ha őrült barátaik nem változtatnák őrült bulihangulattá a trópusi nyugalmat.

A kis csoport hamarosan az esőerdő mélyén bolyongva találja magát, és a film itt az Amerikai pite hagyományait követve átcsap egy Bear Grylls paródiába, néhol pedig a mostanában népszerű fake documentary-ra is hajaz – kár, hogy mindez kimerül abban, hogy időnként valaki idegesítően remegteti a kamerát. Amennyiben a túlélésre törekvő csoport szerencsétlenkedései nem szórakoztatnának valakit eléggé, azt kárpótolja majd a látvány, ugyanis a fiatalok néhány kiszámítható csavar alatt eljutnak oda, ahol már fürdőruhában kell folytatniuk az útjukat. Tiszta mázli, hogy a dzsungelben eltévedők között kizárólag kockás hasú pasik és kerek fenekű lányok vannak, ahogyan az már csak lenni szokott a való életben is.

Kép forrása: bigbangmedia.eu

Aki szereti a francia vígjátékokat, az ezt a filmet is élvezni fogja. Egy kicsit pikánsra sikerült, de egy fokkal még mindig konszolidáltabb, mint a hasonló kategóriás német klasszikusok. Az egykor szebb napokat látott magyar szinkron azért itt is hagy némi kívánni valót maga után, kárpótol azonban bennünket a nagymama karaktere, aki óriás napszemüvegét felcsapva láthatóan a legéletképesebb karakter a szerencsétlenkedő fiatalok között, és tulajdonképpen pont azért vicces, mert igazi. A szíve mélyén mindenki tudja, hogy ha elzárta a gázt a húsleves alatt, és kivégezte a Füles keresztrejtvényeit, az ő nagyija is egy pillanat alatt lényegülne át a család legkirályabb arcává, akivel senki nem merne ujjat húzni.

Bár a humort kiszolgáló klisék valószínűleg senkinek nem okoznak komolyabb meglepetést, a film több helyen így is kimondottan vicces tud lenni – ha csak egy lazulós, kikapcsolós mozizásra vágytok egy hideg januári napon, arra tökéletes választás lehet.