3 letehetetlen életrajzi regény – lebilincselő valós történetek

Boros Mariann
Írta: ,
3 letehetetlen életrajzi regény – lebilincselő valós történetek

Kép forrása: unsplash

Ha olyan izgalmas olvasnivalóra vágysz, amely a valóságon alapszik, jó helyen jársz: cikkünkben három szuper életrajzi regényt ajánlunk.

1. Salvador Dalí titkos élete

Az extrém, szürrealista művészetével világhírűvé váló Salvador Dalí maga jegyezte le életrajzi regényét, melynek már címe is sejteti, hogy a mű bővelkedik izgalmas részletekben. A könyv 1952-ben jelent meg, Dalí ekkor 48 éves volt. A művész mindig arra törekedett, hogy sokszor összevissza cikázó gondolatait, érzéseit a lehető legpontosabban kifejezze művei által, melyek általában megbotránkoztatták a nagyközönséget.

3 letehetetlen életrajzi regény – lebilincselő valós történetek Nos, kijelenthetjük, hogy a hegyke bajszú festőnek az íráshoz is volt tehetsége, hiszen könyvében nagyon szórakoztató módon meséli el élettörténetét egészen a gyerekkorától kezdve.

Mint kiderül, már egészen kicsi korában kereste az önmegvalósítás lehetőségeit, extremitásával pedig gyakran nem tudott mit kezdeni a szűkebb környezete sem.

Dalí életműve tipikus példája annak, amikor a zsenialitás az infantilizmus határait súrolja. Gyerekkori képzelgéseit, serdülőkori erotikus fantáziálásait kendőzetlen részletességgel, már-már kínosan őszintén tárja az olvasó elé, majd felnőttként kissé letisztul a kép, és könnyebb eldönteni a sorok között járva, hogy mi a valóságok és mi a fantázia szüleménye.

Mindenesetre, egy biztos: a zseniális művésznek izgalmas élete volt, korának több világhírű tudósával és művészével találkozott (Freud, Picasso), sokat utazott és alkotott, szerelmi kapcsolatában egyszerre volt jelen a biztonságra vágyás és a túlzott nyitottság.

2. Agatha Christie: Életem

3 letehetetlen életrajzi regény – lebilincselő valós történetek Bár a világhírű írónő nevét mindenki ismeri, és joggal tekintjük a krimiírás koronázatlan királynőjének, saját életútja kevésbé van benne a köztudatban, pedig lebilincselő regényeihez hasonlóan tartalmaz jó néhány izgalmas momentumot.

Életrajzi könyve, az Életem 1977-ben bekövetkezett halála után egy évvel jelent meg, pedig az írónő már 1965-ben befejezte.

A könyvet olvasva megismerhetjük a szerző gyerekkorát, betekintést nyújt magánéleti problémáiba, és második férjével, Max Mallowannel közösen folytatott extrém utazásaira is elkalauzolja az olvasót.

Élettörténetét nem kronológia sorrendben mutatja be, hanem az egyes események és időszakok között ugrálva, ám ezt cseppet sem zavaró módon teszi.

A regényből egy bátor, erős, ugyanakkor saját hibáit is belátni képes, intelligens nő jelleme rajzolódik ki, egy olyan izgalmas személyiségé, akárcsak regényeinek főszereplői.