Az animációs film, amire mindenki várt: Sam – Kismadár nagy kalandja

Zabolai Margit
Írta: ,

Amikor itt az ideje, hogy a madarak Afrikába költözzenek, Darius-t, a falka legidősebb tagját megsebesíti egy nagy, éhes macska. Sam van kéznél, hogy meghallgassa Darius titkait a repülésről, így ő lesz az új vezér. Habár Samnek nincsen tapasztalata a vándorlásban vagy a vezetésben, gyorsan meg kell tanulnia mindezt. 

A Sam – Kismadár nagy kalandja a párizsi TeamTO Studio első 3D animációs filmje, és az előzetesek alapján úgy tűnik, a csapat kitett magáért. A karakterek ügyesen megrajzoltak, szerethetőek, de a megszokott amerikai cukorsziruppal nincsenek nyakon öntve, néha szerethetően esetlenek.

Ami pedig a zenét illeti, ha az egész mozi alatt olyan lesz, mint amilyet az előzetesben láthatunk, akkor senki nem fog panaszkodni a dallamokra.

A sztori egyébként igazi párizsi klasszikus: Sam, a sárga kismadár árva, és nincs senkije, amikor egyszer csak saját csapata élére kerül, és lehetőséget kap, hogy bizonyítson. A tét nagy: nem csak senkiből vezetővé válhat, de saját családot, barátokat is szerezhet magának az addig magányos tollas, aki korábban jóformán a fészkét sem hagyta el.

A sajátos mesés odüsszeiában persze a tanulság sem marad el: mivel Sam nem hisz önmagában, eltéved a sarkvidéken, így szembe kell néznie félelmeivel és meg kell tanulnia követnie az ösztöneit. A kalandos út során nyilvánvalóvá válik, hogy elsősorban saját magát és kishitűségét kell legyőznie, ha felelősséget akar vállalni a többiekért.

A film egy kedves családi mese az önmegvalósításról, az önmagunkba vetett hitről és a csapatmunkáról – hiszen minden madár rajban repül át a világon.