Amiket imádtunk olvasni – A legjobb ifjúsági regények

Írta: ,

Egy külön világ, ahová elmenekülhetsz a hétköznapok elől – ezt nyújtja egy jó regényt. Fiatalabb korunkban pedig, amikor még a fantáziánk is szabadon szárnyalt, még inkább bele tudtuk élni magunkat egy-egy izgalmas történet részleteibe. Ha most megkérdeznénk, melyik volt a kedvenc könyved kamaszkorodban, biztos te is egyből rávágnád a választ, és lelki szemeid előtt megjelennének a karakterek és a köréjük képzelt világ. Számos népszerű ifjúsági regény forrt egybe tinikorunkkal, jelen cikkünkkel ezeknek szeretnénk emléket állítani.

Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója Kép forrása: moly.hu

1/8 Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója

A sorozat kötetei nagy valószínűséggel minden lány kezében megfordultak, ha máskor nem, a regényből készült film megjelenését követően.

Ki ne imádta volna a hétköznapi tinilány történetét, aki egyszer csak, minden előzmény nélkül szembesül a ténnyel, hogy ő Genova trónörököse

Hogyan is lehet összeegyeztetni a hétköznapi, suliba járós létformát az uralkodói szerepkörre készülő délutánokkal?

Az álomvilágban játszódó történet mindenkit elvarázsolt, hiszen volt benne minden: fényűzés, család, szerelem, és nem utolsósorban humor.

Louis Sachar: Stanley, a szerencse fia Kép forrása: moly.hu

2/8 Louis Sachar: Stanley, a szerencse fia

A feszültséggel, humorral és misztikummal teli fordulatos cselekmény valószínűleg sokunk kedvence volt fiatalabb éveinkben.

A főhős Stanley felmenői nem voltak túl szerencsések, sőt, többek vélekedése szerint egyenesen átok ült rajtuk.

Egy nap a semmiből egy tornacipő pottyan Stanley fejére, innentől pedig elindul egy kaotikus eseményláncolat: javítóintézet, sivatag, árokásás…

A kusza szálak pedig, úgy tűnik, valamilyen kincshez vezetnek. Stanley talán megtöri a családi átkot, és mégis szerencsével jár?

Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi Kép forrása: libri.hu

3/8 Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi

Mindenki ismeri a vörös copfos, szeplős kislány történetét, aki rendkívüli erővel és határtalanul jó szívvel rendelkezik.

Apja hajóskapitány, aki mindig úton van, így a kislány tulajdonképpen egyedül él a Villekulla-villában lovával és majmával, Nilsson úrral.

Pippi mindig borsot tört az emberek orra alá és különcként viselkedik, azonban az igazi bajban ő a legnagyobb segítség!

Jacqueline Wilson: A kofferes kislány Kép forrása: bookline.hu

4/8 Jacqueline Wilson: A kofferes kislány

Ez a remekmű is a letehetetlen ifjúsági regények kategóriájába tartozik.

A főhős egy tízéves kislány, Andy, akinek a szülei elváltak, és ezzel kapcsolatos tapasztalatairól mesél. 

Mi minden változott meg körülötte?

Szülei új életbe kezdtek, új családot alapítottak, és az ehhez való alkalmazkodás nehézségei rajzolódnak ki a kislány elbeszéléseiből.

J. K. Rowling: Harry Potter Kép forrása: moly.hu

5/8 J. K. Rowling: Harry Potter

Ez volt az a sorozat, melynek bármelyik kötetével képesek voltunk akár pár nap alatt is végezni, annak ellenére, hogy mindegyik több száz oldalas volt.

A cselekmény, a nem várt fordulatok, és a varázslatos világ lapról lapra magával ragadott minket és továbbolvasásra késztetett.

A Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskola sajátos atmoszférája beszippantotta az olvasót, és akkoriban mindenki "herripottereset" akart játszani az iskolaudvaron. A legmenőbbeknek pedig Potteres tolltartója és füzet szettje is volt!

Lois Lowry: Az emlékek őre Kép forrása: bookline.hu

6/8 Lois Lowry: Az emlékek őre

Ez a regény tulajdonképpen az élet nagy kérdéseit hivatott feszegetni.

Egy olyan kisfiú életébe nyerhettünk bepillantást, aki különös, utópisztikus világban él, amelyben nincsen bűn, erőszak, vagy éhezés, a családokat a harmónia jellemzi.

A tökéletes társadalmat a bölcsek tanácsa vezeti, ők döntenek arról, hogy a gyerekeknek 12. életévüket betöltve milyen hivatásnak kell szentelniük hátralévő életüket.

A főhős egy egészen különleges hivatást kap, amely miatt élete 180 fokos fordulatot vesz.

Sempé / Goscinny: A kis Nicholas Kép forrása: bookline.hu

7/8 Sempé / Goscinny: A kis Nicholas

Pipec, baró – ezek a bevett szófordulatok az elbűvölő francia történetben, melynek főhőse a kis Nicholas, aki most kezdi az iskolát.

Nem igazán szereti a tanárokat, sőt, úgy általában a felnőtteket sem, éppen ezért mindig igyekszik borsot törni az orruk alá.

Szórakoztató, humorral teli sztori, amit felnőtt fejjel érdemes újra elolvasni.

Otfried Preussler: A kis boszorkány Kép forrása: moly.hu

8/8 Otfried Preussler: A kis boszorkány

Az örökösen csetlő-botló, kissé ügyetlen boszorkány sajnálatos módon csak a 127. életévében jár.

"Fiatal" kora miatt társai nem veszik komolyan és kiközösítik. Ő mindent megtesz, hogy bebizonyítsa magáról, hogy igenis komoly és érett boszorkánylány, azonban a dolgok sosem a tervei szerint alakulnak.

Szeretne részt venni az éves nagy Boszorkányünnepen, azonban örökös ellensége, Bibircsók néne mindig megnehezíti az életét.