A Star Trek halhatatlan – Leonard Nimoy emlékére

Jankovics Anna
Írta: ,

Spock, azaz Leonard Nimoy nemrég elhunyt. Ha azt mondom Star Trek, azt is mondom, hogy Spock. Ahogy azt is mondom, hogy Sephan Hawking-ot, Obamát és Shaldont (Agymenők) is elkapta egy kanyarra a Star Trek életérzés…

A Star Trek és Leonard Nimoy

A film egy optimista utópia, ami a legfontosabb emberi értékeket közvetíti az idegen fajoknak, az új civilizációknak. Összesen 723 rész, egy rajzfilmsorozat, 12 mozifilm, több száz regény és videojáték, és 31 Emmy-díj. 

Az első részt az NBC csatorna „gondolatigényesnek” tartotta, sőt, Spock külsejét sátáninak titulálta, így levette műsoráról. Később, mivel rengeteg pénzt ölt bele az NBC, adott egy második esélyt a sorozatnak. Érdekesség, hogy Nimoy volt az egyetlen színész, aki túlélte a változást, így ő az egyetlen szereplő, aki legelejétől fogva fedélzeten volt.

Figurájára az abszolút logika a jellemző. Mégis emberibb volt az embereknél. Maga a vulkáni faj igen meghatározó szerepet játszott a sorozatok nagy részében, hiszen a sorozat az emberi értékeket kívánta közvetíteni, melyek alapja az érzelem. Spock jelensége tehát maga a kettősség: abszolút racionálisnak lenni az emberi világban.

Nimoy egyenlő Spock

Live long and prosper, azaz hosszú és eredményes életet. Ez a köszönés, ahogy a hozzá tartozó jellegzetes vulkáni kéztartás is Spock, azaz Leonard Nimoy által vált a populáris kultúra részévé.

Sokan Spockot egy, a filmben elhangzott, igen magvas gondolatával teszik azonossá: „Ha kizárjuk a lehetetlent, ami marad, bármily valószínűtlen, valószínűleg az igazság.” Ő találta ki a vulkáni idegfogást is, mondván, Spock-hoz nem illik az erőszak.

Köztudott volt, hogy Nimoy és a Kirk-et alakító Shatner között igen rossz viszony volt, ám a sorozat kedvéért kibékültek. Ez a barátság öregkorukra is megmaradt.

Nimoy, pont úgy, mint Spock, vegetáriánus volt. Pedig tellett volna neki húsra – 1966-ban, az első évadban, minden epizódért 1 250 dollárt kapott.

Második életrajzi könyvében békült meg azzal a gondolattal, hogy Spock-kal azonosítják. (I Am Spock; első könyve I am not Spock.)

Akinek hosszú és eredményes élete volt: Leonard Nimoy

Színész volt – és filmrendező, énekes, költő és fotóművész. De elsősorban Spock. Ukrán származású volt, és már gyermekkorában színészkedett. Később színpadi darabokban és más filmekben is szerepelt.

A magyar vonatkozású, 1991-ben készült Soha ne felejts című filmjében egy magyarországi – munkácsi – származású zsidó férfit alakított, aki túlélte a koncentrációs tábort. Bár 2002-ben visszavonult, jutalomjátékként még eljátszotta a kilencedig Star Trek filmben Spock szerepét.

Transformers rajongók figyelem: 1996-ben szinkronszínészi szerepet vállalt az egész estés rajzfilmben, sőt, a Transformers 3.-ban Sentinel fővezér megformálásában is részt vett.

Nimoy egyébként kiváló fotóművész is volt, 2002-ben jelent meg Shekhina című albuma. Sőt, több verseskötetet is írt.

Fotó: guioteca.com

Egy kultsorozat viszontagságos története Magyarországon

A rendszerváltás előtti időkben, a filmbéli hidegháborús célzások miatt nem vetítették a sorozatot. Csak a Galaktika (újság) vette a bátorságot az utalásra. Ám 1997-ben a TV3 műsorra tűzte az eredeti sorozatot.

Mivel a történetet és a Star Trek életérzést nem mindenki ismerte, az emberek nem tudtak vele azonosulni, nem lett nagy siker.

Ám amikor 2000-ben a Star Trek: Voyager sorozat került vetítésre, a fiatalok felismerték a sorozat zsenialitását. Siker lett, és minden részt, még az eredeti sorozatot is levetítették. Így lett hazánkban is ismert – többek között – Spock, azaz Nimoy. Így, amikor mozivásznon láthattuk őt, már mindenki tudja, hogy ki ő.

Magyarok és a Star Trek

A Kapcsolatfelvétel című film elején, a borg-csatánál felbukkan egy USS Budapest nevű hajó.

A Voyager ötödik évadában (Course: Oblivion című epizódban) Janeway kapitány csirkepaprikással várja Chakotay-t vacsorára, mely a nagymamájának receptje volt, sőt a másik, DS9 című sorozatban el is hangzik, hogy ez magyar étel. Az egyik szereplő, Udar szülei is magyarok voltak: Miklos Karlovassi és Magda Kovacs.

A magyar zászló is szerepel a filmben: az eredeti sorozat The Squire of Gothos című epizódban, Kirk kapitány háta mögött, amikor a régi csatákról beszél. 

Magyar származású szereplőkre is lelhetünk: Janos Prohaska, Michael Pataki, Tom Benko, Tom Szollosi, Andrew László operatőr.

Sőt, még Liszt Ferenc neve is elhangzik a filmben.

Nimoy búcsúja

Utolsó Twitter-bejegyzése február 23-án a következő volt: 

Az élet olyan, mint egy kert. Lehetnek tökéletes pillanatai, de nem maradnak meg, kivéve az emlékezetben. Hosszú és eredményes életet.

Jó utat, Spock! „Az űr, a legvégső határ. Ennek végtelenét járja az Enterprise csillaghajó, melynek feladata különös, új világok felfedezése, új életformák, új civilizációk felkutatása, és hogy eljusson oda, ahová még ember nem merészkedett.”