A legjobb utazós könyvek, nem csak nyaralásra

Írta: ,

Akár utazol a nyáron, akár kimarad idén nálad a nyaralás, egy utazós könyvet legalább érdemes felvenned a nyári olvasnivalóid listájára. Utazós könyveket nem feltétlenül azért érdemes olvasnod, hogy válassz magadnak is egy úticélt és nyakadba vedd a világot, hanem azért is, mert segítenek a tervezésben, ha egy kicsit változtatnál az életeden, amihez maga a nyár is egy jó időszak.

Eric Weiner, A boldog zarándok, 2009. Kép forrása: libri.hu

1/5 Eric Weiner, A boldog zarándok, 2009.

Eric Weiner Liz Gilbert-hez hasonlóan azért indult útnak, hogy megtalálja a boldogságot, amelyről nem is sejtette az elején, hogy mennyire apró dolgokban fogja majd meglátni a világ legeldugottabb, legkisebb szegleteiben.

Gyakran halljuk, hogy a boldogságot a hétköznapi, kisebb dolgokban érdemes keresnünk, és ez a könyv éppen erről szól, hogy milyen apró csodákban láthatjuk meg a boldogságot.

Ha egy olyan utazós könyvet olvasnál, amely ad majd valami pluszt az életedhez, akkor ez lesz a neked való mű.

Alex Garland, A part, 1997. Kép forrása: hookum.blogspot.hu

2/5 Alex Garland, A part, 1997.

A part története sokaknak ismerős lehet a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült hasonló című filmből, amelynek ez a regény volt az alapja.

A történetben Richard, a hátizsákos turista érkezik meg Délkelet-Ázsiába, ahol egy vakítóan fehér homokos tengerpartos, elveszett kis szigetről hall Thaiföld közelében, amelyet aztán felkutat.

A part egyszerre utazós könyv, romantikus történet és helyenként horrorszagú kalandregény, így ha egy nagyon izgalmas utazásos művet olvasnál, mi ezt ajánljuk neked.

Jack Kerouac, Úton, 1957. Kép forrása: litera.hu

3/5 Jack Kerouac, Úton, 1957.

Mára már legendássá vált Kerouac könyve, amelynek a megszületése is éppen annyira izgalmas és kalandos, mint maga a történet.

Az író állítólag egy hosszú jegyzettekercsre írta meg a regényét először, bármiféle központozás nélkül, kézzel.

A beatnemzedékről ad remek képet ez a mű, melyben három fiatal szeli át Amerikát egy autóban, miközben keresik saját magukat.

Ha egy klasszikust olvasnál utazás témában, és még nem találkoztál ezzel a regénnyel, mi ezt javasoljuk neked.

Peter Mayle, Bor, mámor, Provance, 1989. Kép forrása: bookline.hu

4/5 Peter Mayle, Bor, mámor, Provance, 1989.

Utazási és gasztronómiai regényként ismerjük a Bor, mámor, Provance című könyvet, amely lassan 30 éves lesz.

A könyvben Provance igazi csodáit, gyönyörű tájait, finom ételeit és káprázatos italait ismerheted meg, mindemellett pedig a bortermelés érdekes világát, amelyhez hatalmas üzleti verseny kötődik.

A könyvből szintén készült egy film is, akárcsak A partból, ezért ha csak azt ismered, érdemes elolvasnod az alapművet is, amelyből adaptálták.

A sárga ruhás lány, Hogyan lettem világutazó (és hogyan lehetsz te is)?, 2016. Kép forrása: sargaruhaslany.com

5/5 A sárga ruhás lány, Hogyan lettem világutazó (és hogyan lehetsz te is)?, 2016.

Harmincz Rita, vagy ahogyan a legtöbben ismerik A sárga ruhás lány főként Indonéziában, Délkelet-Ázsiában kalandozik, és élményeiről vezet egy blogot is.

Egyszerre praktikus olvasmány leendő világutazók számára a könyve, de érdekes regény is egyszerre, melyben eddigi uatzási élményeiről mesél.

A sárga ruhás lány két éve döntött úgy, hogy maga mögött hagyja addigi életét, és inkább nyakába veszi a világot, hogy így ismerjen meg új helyeket és kultúrákat.

Ha egy valódi utazásról szóló történetet keresel, és nyitott vagy a hazai szerzők műveire, akkor ezt a könyvet ajánljuk neked.