A Kaliforniai álom után: a legjobb musicalek, amiket egy pasi is szívesen megnéz

Írta: ,

A Kaliforniai álom hónapok óta lázban tartja a filmkedvelőket – és nem csak a nőket, pedig musicalről van szó! Bár a zenés filmet női műfajnak szokták tartani, nem Emma Stone és Ryan Gosling filmje az egyetlen, amely a férfiaknak is tetszhet: íme, néhány film, amit a pároddal együtt nyugodtan is megnézhettek!

Chicago

1/6 Chicago

Bűnügyi szál, gyönyörű nők, füstös hangulat és igazán ütős dalok – ki tudna ennek ellenállni?

A Chicago vagány, pörgős és pimasz musical, amely a kétezres évek elején új életet lehelt a műfajba.

Ártatlan lánykák helyett csupa férfigyilkos amazont tett meg főszereplőnek, akik még bűntudatot sem éreznek a tetteik miatt: csak hírnévre vágynak.

A Chicago tehát tulajdonképpen krimi, jó adag médiakritikával, amelyben mellesleg énekelnek és táncolnak is – nem hangzik rosszul egy férfinak sem, igaz?

 

Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya

2/6 Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya

Tim Burton akkor is Tim Burton, ha musicalt rendez – ahogy a főszereplő Johnny Depp sem hazudtolja meg önmagát, ugyanolyan különc figurát alakít most is, mint általában.

Itt Helena Bonham Carter oldalán vágja át a torkokat bosszúszomjas borbélyként – a holttestekből pedig húsos pite készül.

Folytassuk? A Sweeney Todd nagyon végletes film, hiszen egy durva, sőt gyomorforgató történetet dolgoz fel könnyednek hitt zenés formában – viszont ha szeretitek az alkotókat, ezt a közös munkájukat is imádni fogjátok.

 

A nyomorultak

3/6 A nyomorultak

Victor Hugo nem kifejezetten nőknek vagy férfiaknak írta a regényét – éppen ezért a belőle készült musicalt is egyformán élvezheti mindkét nem.

A nagyívű történethez jól illenek a fülbemászó dalok, a látványra nem lehet panasz, a szereposztás pedig egyenesen parádés: míg te Hugh Jackmanen vagy Russell Crowe-n legelteted a szemed, a párod Anne Hathawayt vagy Amanda Seyfried-et csodálhatja.

A nyomorultak musicalként is ugyanolyan monumentális történelmi dráma, mint eredeti formában – vedd rá a párod, hogy adjon neki egy esélyt!

Hair

4/6 Hair

Miért más a Hair, mint a musicalek többsége? Elsősorban a sztori miatt: a megszokott romantikus szál itt csak egy a sok közül – ugyanilyen fontos a film háborúellenes üzenete és a hippikultúra bemutatása.

A boldog befejezést pedig sötét események árnyékolják be.

De ugyanilyen különlegessé teszik a filmet a dalok is: itt nyoma sincs a nyálas románcoknak, helyettük a történethez illő, rockos darabokat hallunk, amiket bárki élvezhet, aki szereti ezt a korszakot.

 

Mindhalálig zene

5/6 Mindhalálig zene

A show biznisz csupa móka és kacagás? A Mindhalálig zene a csillogó felszín mögé néz, és lerántja a leplet a színfalak mögötti világról.

Bob Fosse rendező-koreográfus önéletrajzi ihletésű filmjében a saját kaotikus élete elevenedik meg: a férfi az állandó őrült rohanás miatt szívrohamot kap, kómába esve pedig végigtekint zenés-táncos, de tulajdonképpen kudarcos életén.

A film szokatlanul önironikus és sötét történetet mond el – ráadásul profi kivitelezésben.

 

Rocky Horror Picture Show

6/6 Rocky Horror Picture Show

Ez a polgárpukkasztó, elborult zenés film a horrort és az erotikát keveri a musicallel.

A sztori szerint egy átlagos párocska autója lerobban éjszaka, a fiatalok pedig egy közeli kastélyban keresnek menedéket – ami tele van különc figurákkal, élükön a transzfesztita Frank N. Futterrel.

A Rocky Horror Picture Showt csak imádni vagy utálni lehet, de ha elég bevállalósak vagytok és szeretitek az extravagáns furcsaságokat, bátran kísérletezz vele a pasiddal!