A bollywoodi filmek sikerének titka

Jankovics Anna
Írta: ,

Az indiai filmek hangulata magával ragadó. Meseszerű történeteit a zene és a csodás színkavalkád teszi feledhetetlenné. Bár nem csupán ilyen filmek készülnek Indiában, mégis ezek azok, amik híressé tették India filmművészetét.

Bollywoodi csoda

Bollywood a valóságban nem létezik. A Bombay és Hollywood szavakból tevődik össze, mivel Bombay az indiai filmgyártás központja. Az itt készült filmek kimondottan szórakoztatás céljából születnek.

A világ szomjazza a meseszerű történeteket, és mivel Bollywood ebben igen profi, egyértelmű volt, hogy ezek a filmek viszik majd a világon is a prímet. Bollywood fogalom és kultusz lett az egész világon. A filmek védjegye a dinamikus zene és tánc, a szerelem és a látvány. 


Érdekességek Indiáról: Kasztrendszer és a szerelem kommandó


India a mélységek és magasságok, a nyomor és a hihetetlen gazdagság világa, egyszerre. A gyermekek szándékos megnyomorítása pénzszerzés céljából, a kegyetlen élet és „törvények”, éles kontrasztban állnak azzal, hogy Indiának atomfegyvere, komoly tudósai és kulturális élete is van.

Az abszolút pozitív életszemlélet

A nép nagy része nyomorog, és mivel életük szinte kilátástalan, változtatni nem tudnak, így igyekeznek mindent megbecsülni, ami az élet szép oldala.

Mint például a boldog befejezésű, szerelemes filmeket, amiben lendület, boldogság, érzelmi és materiális gazdagság, látvány van, és a szereplők az erkölcsös döntéseket is megengedhetik maguknak.

Kedélyjavító mesék ezek a javából, melyeknek nem sok közük nincs az élethez. Így kezdődött a tömeggyártás, mely iparágból nem sajnálják a pénzt.

A történetek nagy része igen lapos, vagy épp koppintott, viszont megvalósításuk nagyon látványos, a színészek játéka igen jó, sőt, igyekeznek kimondottan szép színészeket alkalmazni – a „választék” igen nagy, megtehetik.