A bollywoodi filmek sikerének titka

Írta: ,

Az indiai filmek hangulata magával ragadó. Meseszerű történeteit a zene és a csodás színkavalkád teszi feledhetetlenné. Bár nem csupán ilyen filmek készülnek Indiában, mégis ezek azok, amik híressé tették India filmművészetét.

Bollywoodi csoda

1/5 Bollywoodi csoda

Bollywood a valóságban nem létezik. A Bombay és Hollywood szavakból tevődik össze, mivel Bombay az indiai filmgyártás központja. Az itt készült filmek kimondottan szórakoztatás céljából születnek.

A világ szomjazza a meseszerű történeteket, és mivel Bollywood ebben igen profi, egyértelmű volt, hogy ezek a filmek viszik majd a világon is a prímet. Bollywood fogalom és kultusz lett az egész világon. A filmek védjegye a dinamikus zene és tánc, a szerelem és a látvány. 


Érdekességek Indiáról: Kasztrendszer és a szerelem kommandó


India a mélységek és magasságok, a nyomor és a hihetetlen gazdagság világa, egyszerre. A gyermekek szándékos megnyomorítása pénzszerzés céljából, a kegyetlen élet és „törvények”, éles kontrasztban állnak azzal, hogy Indiának atomfegyvere, komoly tudósai és kulturális élete is van.

Az abszolút pozitív életszemlélet

2/5 Az abszolút pozitív életszemlélet

A nép nagy része nyomorog, és mivel életük szinte kilátástalan, változtatni nem tudnak, így igyekeznek mindent megbecsülni, ami az élet szép oldala.

Mint például a boldog befejezésű, szerelemes filmeket, amiben lendület, boldogság, érzelmi és materiális gazdagság, látvány van, és a szereplők az erkölcsös döntéseket is megengedhetik maguknak.

Kedélyjavító mesék ezek a javából, melyeknek nem sok közük nincs az élethez. Így kezdődött a tömeggyártás, mely iparágból nem sajnálják a pénzt.

A történetek nagy része igen lapos, vagy épp koppintott, viszont megvalósításuk nagyon látványos, a színészek játéka igen jó, sőt, igyekeznek kimondottan szép színészeket alkalmazni – a „választék” igen nagy, megtehetik.

Bollywood dance mánia Kép forrása: ashnidance.com

3/5 Bollywood dance mánia

Profi koreográfusok, profi táncosok, profi kellékesek, profi dizájnerek, profi énekesek – az érzelmek minél tökéletesebb kivitelezése érdekében.

A verseny óriási, ahogy a választék is a szakemberekből és az ötletekből. A nyugati világ szó szerint csak kullog ezután a hihetetlenül gazdag kultúrára, eszméletlen profizmusra épülő világ után.

Minden egyes zene minden szava ki van fejezve a mozgásban, ami nem kevés munka. Pont olyan gyilkos a film és zenekészítésben az élet, a verseny, mint az indiai utcákon.

Ha arra gondolunk, hogy ez a tánc csupán hastánc, nagyon tévedünk. Az eredeti elemeket megtartva rengeteg új elemmel bővül. Bollywoodi táncot tanulhatunk az internetről.

Egy gyöngyszem: Bride and prejudice Kép forrása: Wikipédia

4/5 Egy gyöngyszem: Bride and prejudice

Egyenes fordításban Menyasszony és előítélet, viszont ha a történetet nézzük, tökéletes indiai adaptációja a Büszkeség és balítéletnek.

Érdemes tehát megnéznie annak is, aki kíváncsi arra, hogy ha Austin története nem a mi, hanem a „misztikus” indiai világban történne, milyen lenne.

A film azért olyan érdekes az indiaiak számára, mert Indiában pont ugyan olyan nehéz egy lányt jól férjhez adni, mint az eredeti Jane Austin történetben.

A film jellemzően igen széles szeletet mutat meg. Egyrészt a társadalmi problémát, másrészt a szerelemet, mint az élet egyetlen értelmét, harmadrészt másodpercekre belekukkant más kultúrákba is.

A film hangulata igen vidám, némi hagyományt is bemutat, ami modern és friss is egyben.

Indiai, de mégsem az: Gettómilliomos Kép forrása: mediaklikk.hu

5/5 Indiai, de mégsem az: Gettómilliomos

Az angol filmdrámát Danny Boyle rendezte. Magán viseli a tipikus bollywood-i jegyeket, ugyanakkor európai szerkesztéssel, történetvonallal készült.

Dokumentalista bemutatás, dráma, romantika, humor – azaz sokszínűség, pont olyan, mint India. Attól függően, hogy mit kívánt bemutatni, a valós életet, vagy a szerelem csodáját, váltogatta az európai és bollywoodi eszközöket.

Az élet kegyetlen, a szerelem tart életben – a film India „őrült”, más kultúrák számára érthetetlen világába löki a nézőt.

Kimondja azt, ami eddig nem volt megfogalmazva: van élet és szerelem a fejlett országok határain kívül is.

Méghozzá egy érzelmekben, kultúrában hihetetlenül gazdag világ, ahol mi, „okos” emberek két pillanat alatt elbuknánk, vagy elpusztulnánk.